Ο πρωθυπουργός χθες βρέθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όχι ως περαστικός αλλά σε συνέχεια συντονιστικών συσκέψεων στα υπουργεία που ως στρατηγεία της κυβερνητικής πολιτικής έχουν προτεραιότητα στην παρούσα φάση.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που αναφέρεται στον πρωτογενή τοµέα της εθνικής µας παραγωγής και τη µεταποίηση είναι ένα από τα πλέον σηµαντικά «στοιχήµατα» για την ανάκτηση σχετικής αυτάρκειας της χώρας µας σε αγροτικά προϊόντα, κτηνοτροφικά και αλιείας. ∆εν είναι όµως µόνον αυτό. Η Ελλάδα στην υπό διαµόρφωση Ευρώπη των πιο ισχυρών εθνικών κρατών έχει ανάγκη να αυξήσει την παραδοσιακή παραγωγικότητά της στον πρωτογενή τοµέα, να αναδιατάξει τον πληθυσµό της από το κέντρο στην επικράτεια και να αυξήσει το επίπεδο ευηµερίας των πολιτών της, παραγωγών και καταναλωτών.

Το ποσοστό συµµετοχής του αγροτικού τοµέα στο ΑΕΠ της χώρας έχει καταρρεύσει σε σχέση µε την πραγµατικότητα σαράντα και πενήντα χρόνια πριν. Η Ελλάδα, παρά τις ευκαιρίες που υπάρχουν εξαιτίας των επιδοτήσεων και της στήριξης από τα Ταµεία Ανάκαµψης σε παραγωγικά έργα αγροτικών υποδοµών, τις νέες τεχνολογίες που διευκολύνουν την κοπιώδη κάποτε εργασία και την ψηφιακή εποχή που απογειώνει τις δυνατότητες, βρίσκεται στα αζήτητα από πλευράς απόδοσης του πρωτογενούς τοµέα και δείχνει απολύτως καχεκτική εξ αντανακλάσεως στη µεταποίηση.

Ο κ. Μητσοτάκης µετά τις ευρωπαϊκές εκλογές «φρέσκαρε» την κυβερνητική οµάδα του. Επέλεξε για το αρµόδιο υπουργείο-στρατηγείο της Αγροτικής Ανάπτυξης δύο έµπειρους πολιτικούς από τη Θεσσαλία, τον κ. Τσιάρα από την Καρδίτσα και τον κ. Κέλλα από τη Λάρισα. Θα πει κάποιος, και σωστά, έχει προτεραιότητα η ανοικοδόµηση της κρίσιµης Περιφέρειας στην Κεντρική Ελλάδα, που καταστράφηκε από ακραία φυσικά φαινόµενα.

Εκτός αυτού όµως ο πρωτογενής τοµέας είναι ένα συνολικό «στοίχηµα» για την ανάκαµψη και την προοπτική της χώρας. Είµαστε µακριά από τα χρόνια που µε εντολές της ΕΟΚ καταστρέφαµε τις αγροτικές παραγωγές, πωλούνταν τα ζώα και βουλιάζαµε τις τράτες και τις ψαρόβαρκες έναντι αποζηµιώσεων που φαγώθηκαν από τους νοικοκυραίους στο καφενείο ή το ξενυχτάδικο. Ήταν λάθος οι διαπραγµατεύσεις των τότε κυβερνήσεων που συµφώνησαν στην καταστροφή του πρωτογενούς τοµέα στη χώρα και τη µείωση της συµβολής του στο ΑΕΠ από 35% στο 9%. Σήµερα βρισκόµαστε στα τάρταρα. Ταυτόχρονα, οι συνθήκες στην Ευρώπη εξελίσσονται διαφορετικά. Κάθε εθνικό κράτος επενδύει στην ισχύ και την αυτάρκεια και οι κεντρικές «ντιρεκτίβες» βαθµηδόν θα χάσουν τον δυναµισµό τους, όπως αναγκάστηκε εκ των συνθηκών και των αντιδράσεων η Κοµισιόν να µαζέψει πίσω για διορθώσεις την τελευταία ΚΑΠ.

Η Ελλάδα οφείλει να σηκώσει κεφάλι. Να καλλιεργήσουµε τη χέρσα γη. Να απλώσουµε κοπάδια και κτηνοτροφικές µονάδες στην επικράτεια. Να χτιστούν νέοι αλιευτικοί στόλοι που να ψαρεύουν στις θάλασσές µας, στη Μεσόγειο και την Αφρική. Να δούµε και πάλι τον ήλιο ψηλά πάνω από το κεφάλι µας να διώχνει τις σκιές της παρακµής του λαού µας.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι ένας σοβαρός κυβερνήτης που µπορεί να σκέπτεται, να σχεδιάζει και να εξελίσσει στρατηγικές. Ήρθε η ώρα, κύριε πρωθυπουργέ, να επικεντρωθούν κεντρικές πολιτικές στον πρωτογενή τοµέα. Να δώσετε µήνυµα και εντολή στις κυβερνητικές οµάδες σας να υπάρξουν ζώνες ενηµέρωσης για τα αγροτικά και άλλα ζητήµατα στο κόστος του τηλεµάρκετιγκ στα µίντια και το διαδίκτυο. Οι βουλευτές της περιφέρειας να µεταφέρουν τα προβλήµατα και τις συνθήκες στην κεντρική διοίκηση. Να προκαλέσετε συζητήσεις στο Κοινοβούλιο, προ ηµερησίας και ειδικού εθνικού σκοπού, µήπως ξυπνήσει και η «χαµένη στη µετάφραση» αντιπολίτευση, για να συµµετάσχει. Να βρεθούν οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες, οι σύµβουλοι, οι τραπεζίτες στην επικράτεια και να καθοδηγήσουν τη «µεγάλη επιστροφή» στην παραγωγική Ελλάδα. Η παρούσα αλλά και η µελλούµενη Ελλάδα, κύριε Μητσοτάκη, προσβλέπει σε εσάς…