Σε κλίµα αισιοδοξίας ανακοινώθηκαν οι προτάσεις της προέδρου της Κοµισιόν, Φον ντερ Λάιεν, για το Κολέγιο των Επιτρόπων της επόµενης πενταετίας.

Με πολύ παρασκήνιο και συσχετισµούς που έφθασαν µέχρι και την παραίτηση του Γάλλου Τιερί Μπρετόν -µέλους της «εχθρικής» τρόικας για την επικεφαλής της Επιτροπής µαζί µε τους απελθόντες Σµιτ και Μπορέλ- προκειµένου η πλέον ισχυρή χώρα µετά τη Γερµανία στο γκρουπ να αναλάβει το κρίσιµο χαρτοφυλάκιο της Ευηµερίας και της Στρατηγικής για τη Βιοµηχανία, που επιθυµούσε.

Πράγµατι αυτό συνέβη, µε τον µέχρι και χθες υπουργό Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, να µετακοµίζει από το Παρίσι στις Βρυξέλλες και να αναλαµβάνει τη θέση του Μπρετόν.

Η Φον ντερ Λάιεν νιώθει ισχυρή στην αφετηρία της νέας πενταετίας, έχοντας παρατάξει από τη δική της πλευρά 20 επιτρόπους και έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους που θα αναλάβουν υπηρεσία από τη στιγµή που οι εισηγήσεις που τους αφορούν συναντήσουν τη συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Αν παρακολουθήσουµε τις εκτιµήσεις του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg, πολύ ωφεληµένες έχουν εξέλθει της επιλογής τρεις χώρες: η Γαλλία, που ανέλαβε εκπρόσωπός της το εν λόγω σηµαντικό χαρτοφυλάκιο, η Ισπανία, από την οποία η Τερέζα Ριµπέρα ανέλαβε εκτελεστική αντιπρόεδρος µε αρµοδιότητες την καθαρή, δίκαιη και ανταγωνιστική ενεργειακή µετάβαση, και φυσικά η Ιταλία, όπου ο Ραφαέλε Φίτο ανέλαβε εκτελεστικός αντιπρόεδρος µε αρµοδιότητες τη συνοχή και τις µεταρρυθµίσεις.

Ο κ. Φίτο βέβαια θα πρέπει να περάσει και από τον σκόπελο της έγκρισης της πρότασης, αλλά µέχρι στιγµής τόσο ίδιος όσο και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, κυρία Μελόνι, που πολύ επιθυµούσε και επιθυµεί την τοποθέτησή του αυτή, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστηµένοι.

Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει επίσης κάθε λόγο να είναι και να δηλώνει ευχαριστηµένη από την ανάληψη από τον µέχρι και σήµερα περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, του διευρυµένου τελικά χαρτοφυλακίου Τουρισµού και Μεταφορών, που πολύ ενδιαφέρει τη χώρα µας, αλλά χαρακτηρίζεται και εξόχως σηµαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη.

Φυσικά για την Ελλάδα σηµασία έχουν και µια σειρά άλλων χαρτοφυλακίων και οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν από τους επερχόµενους επιτρόπους σχετικά, όπως αυτό της Χένα Βιρκούνεν, της Φινλανδής εκτελεστικής αντιπροέδρου για την Τεχνολογία, την Ασφάλεια και τη ∆ηµοκρατία, του Αυστριακού Μάγκνους Μπρούνερ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, της Εκατερίνα Ζαχαρίεβα από τη Βουλγαρία για τις Νεοφυείς Επιχειρήσεις, την Έρευνα και την Καινοτοµία και φυσικά της Μάρτα Κος από τη Σλοβακία για τη ∆ιεύρυνση, που καθορίζει τις επόµενες πρωτοβουλίες και για τα ∆υτικά Βαλκάνια, αλλά και της ορµώµενης από την Κροατία Ντουµπράφσκα Σουίτσα για την Μεσόγειο. Αυτό που γίνεται φανερό από τις προτάσεις της Φον ντε Λάιεν είναι ότι η Αθήνα και ο πρωθυπουργός, σε αντίθεση µε άλλα µέτωπα, έχουν ισχυρή πρόσβαση στο παρασκήνιο και το προσκήνιο των προσώπων αλλά και των πολιτικών που εξελίσσονται σε επίπεδο Ευρώπης.

Ο Γάλλος προτεινόµενος επίτροπος πλέον, Σεζουρνέ, είχε θερµή συνάντηση ως υπουργός Εξωτερικών της χώρας του µε τον οµόλογό του, Γ. Γεραπετρίτη, στην Αθήνα ελάχιστες ώρες πριν από την ανακοίνωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προ ελάχιστων ηµερών και πριν η Γερµανία «κλείσει» τα σύνορά της ως µέτρο ανάσχεσης στους παράνοµους µετανάστες, αλλάζοντας και τη σχετική επιδοµατική της πολιτική, βρέθηκε στην Αυστρία σε συνάντηση µε τον καγκελάριο, συγκλίνοντας σε άξονα µε την Αυστρία και την Πολωνία. Εκπρόσωπος της Αυστρίας ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης.

Άρα σε πολλά επίπεδα, από τη νέα εκλογή της Φον ντερ Λάιεν µέχρι και τους συσχετισµούς της νέας Κοµισιόν, είναι φανερό ότι η ελληνική πολιτική και διπλωµατία βρίσκεται ένα βήµα µπροστά από τις εξελίξεις, πο υ τελικά δικαιώνουν τις επιλογές της ηγεσίας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 18/09/2024