Ο ιός της παραπολιτικής και το άρωµα της κοµµατικής «καµαρίλας» ακούµπησαν ξαφνικά και την κυβερνητική Νέα ∆ηµοκρατία. Όχι ως προς τη λειτουργία της αλλά στην ατµόσφαιρα που την περιβάλλει.

Αφετηρία η κατάθεση κάποιας ερώτησης 11 βουλευτών του κόµµατος προς το υπουργείο Οικονοµικών για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και η από καιρό απειλούµενη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλµά.

Η όλη κατάσταση κατέληξε στις σχέσεις και τη συνεργασία τυπικά και άτυπα υπουργών και βουλευτών του κόµµατος. Εν ολίγοις, βουλευτές της Νέας ∆ηµοκρατίας συχνά πυκνά διαµαρτύρονται και προς το πρωθυπουργικό γραφείο ότι κάποιοι υπουργοί επιδεικνύουν πνεύµα απαξίας και υπεροψίας απέναντί τους, µη αποδεχόµενοι να τους ακούσουν ή να ασχοληθούν µε προβλήµατα των Περιφερειών τους που απασχολούν.

Από την πλευρά των υπουργών, ειδικά αυτών που κατονοµάζονται για «στάση απόστασης» από τους βουλευτές, η αιτιολογία είναι ότι τους απασχολούν µε ζητήµατα ήσσονος σηµασίας και συνήθως αναφέρονται σε ειδικά ζητήµατα ψηφοφόρων τους. Κάτι που παραπέµπει στη συνήθη πολιτική πρακτική στη χώρα µας, τα περίφηµα ρουσφέτια.

Φυσικά, οι υπουργοί σε κάθε περίπτωση αρνούνται ότι επιδεικνύουν στάση υπεροψίας προς τους συναδέλφους τους βουλευτές του κόµµατος. Ούτε καν δέχονται ότι έχουν τέτοιου τύπου στάση ακόµη και σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Επειδή όµως το κλίµα αυτό που τείνει να δηµιουργηθεί απασχόλησε σοβαρά το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίµου και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ενθαρρύνθηκαν οι επαφές εκτός προγράµµατος και γραφείων των υπουργών µε τους βουλευτές, ούτως ώστε κάθε υπόνοια για αντισυναδελφικές συµπεριφορές και υπεροψία να περιθωριοποιηθεί. Κάποιοι υπουργοί, όπως του Εργασίας η κυρία Κεραµέως, προτιµούν ενηµερωτικές συζητήσεις µε την Κοινοβουλευτική Οµάδα για θέµατα αρµοδιότητάς τους.

Άλλοι όπως ο Υγείας κ. Γεωργιάδης ή ο Παιδείας κ. Πιερρακάκης πιο προσωπικούς τόνους, µε συναντήσεις σε ταβέρνες και εστιατόρια, για συζήτηση πιο χαλαρή και αποκατάσταση της ατµόσφαιρας µε τους βουλευτές ή οµάδες βουλευτών. Στα µίντια ειδικά οι στήλες του πολιτικού παρασκηνίου έσπευσαν, καθόλου απρόβλεπτο αυτό, να συνδέσουν το ενδεχόµενο κλίµα δυσαρέσκειας κάποιων βουλευτών µε κάποιους υπουργούς µε το rotation των ανασχηµατισµών, που δεν δικαίωσε τις φιλοδοξίες κάποιων βουλευτών να αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια, ή µε την εκλογή νέου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας το 2025, αλλά έδωσαν και ιδεολογικό περίβληµα ως σύγκρουση της «δεξιάς» τάσης µε τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, που έχει εµπεδώσει και σε επίπεδο προσώπων ο πρωθυπουργός από το 2019 και µετά, που βρίσκεται η Νέα ∆ηµοκρατία στη διακυβέρνηση.

Όλα αυτά µαζί δηµιουργούν ένα κλίµα πολιτικού παρασκηνίου στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόµµατος και στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας ένα επιπλέον περιβάλλον ρευστότητας και αταξίας, πέραν της κατάστασης µετάβασης στα κύρια κόµµατα της αριστερής αντιπολίτευσης.

Επειδή πολλοί και διάφοροι µε ποικίλες αφετηρίες συµφερόντων και συσχετισµών επιζητούν ενδεχοµένως στην παρούσα φάση µια πιο αδύναµη ως προς την ευστάθειά της κυβέρνηση και έναν πιο ελεγχόµενο ως προς την πολιτική του ισχύ πρωθυπουργό, η «ρωγµή» αυτή, πραγµατική ή σεναριακή, στην κοµµατική συνοχή της κυβερνητικής παράταξης θα πρέπει να κλείσει µε τρόπο θεσµικό και πειστικό. Για παράδειγµα, µπορεί να αποφασιστεί σε µηνιαία βάση η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας µε τη συµµετοχή του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Σε ένα κόµµα βαθιά δηµοκρατικό και κοινοβουλευτικό όπως το συγκεκριµένο και µε έναν πρόεδρο όπως ο Κ. Μητσοτάκης, είναι µάλλον φυσιολογική η τακτική και προβλεπόµενη -κεκλεισµένων των θυρών- συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, όπου θα τίθενται όλα τα θέµατα.

Επίσης, οι ήδη προγραµµατισµένες επισκέψεις του πρωθυπουργού συνοδεία κυβερνητικού κλιµακίου σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για τη µελέτη και την ανάπτυξη του νέου παραγωγικού µοντέλου της, προφανώς δίνουν ευκαιρία για συζήτηση µε τους τοπικούς βουλευτές για τα προβλήµατα των περιοχών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26/09/2024