Υπήρχε ένα µακρύ χρονικό διάστηµα από το τέλος του χειµώνα του 2023 µέχρι και την αφετηρία του χειµώνα του 2025 που αποτελούσε µια σηµαντική πρόκληση για τη λήψη αποφάσεων από την ελληνική ηγεσία, δοµικής και διευρυµένης ασάφειας ως προς τις συνθήκες στο εσωτερικό της χώρας και πολύ περισσότερο διεθνώς, αλλά και επικίνδυνο για διάφορες εµπλοκές ευρωπαϊκά και περιφερειακά, που µπορούσαν να δηµιουργήσουν συνθήκες έντασης, ακόµα και θερµής σύγκρουσης , για παράδειγµα µε την Τουρκία.

Σε αυτό το χρονικό διάστηµα υπήρχαν µια σειρά από εξελίξεις που θα µπορούσαν να αλλάξουν ή να επηρεάσουν σηµαντικά τους κανόνες του παιχνιδιού και τις παραδοχές που έχει λάβει υπόψη η Ελλάδα τόσο στη διεθνή πολιτική της όσο και στην πορεία της οικονοµικής της αναβάθµισης. Υπήρχαν, για παράδειγµα, τα ορόσηµα των τουρκικών προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, µε κύριο ζητούµενο την επανεκλογή ή µη του Τ. Ερντογάν στην προεδρία της χώρας. Σχεδόν ταυτόχρονα υπήρχαν οι εθνικές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, µε δύο µάλιστα εκλογικά συστήµατα, που το ένα ήταν η µορφή απλής αναλογικής που είχε αφήσει πίσω της η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνονταν, δηλαδή, η συνέχεια και η σταθερότητα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και η πολιτική, άρα και η οικονοµική-επενδυτική της χώρας.

Και αυτά τα ορόσηµα ήταν µόλις η αρχή. Κατέληξαν στην πανηγυρική επανεκλογή Ερντογάν, παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο από την πλευρά της ∆ύσης. Επίσης, στην αυτοδύναµη επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, µε νέα θητεία Μητσοτάκη µέχρι τον Ιούνιο του 2027. Εξελίχθηκαν και στις δύο χώρες, ως ενδιάµεσος σταθµός, οι περιφερειακές εκλογές, που µπορεί να επηρέασαν το πολιτικό κλίµα και το επίκεντρο της προσοχής, αλλά δεν δηµιούργησαν συνθήκες αστάθειας ως προς τη διακυβέρνηση σε καµία από αυτές. Στις 7 Οκτωβρίου 2023 υπήρξε το «µακελειό» της «Χαµάς» σε µια τυφλή και πρωτόγνωρη ως προς τη βιαιότητά της σε βάρος αµάχων τροµοκρατική επίθεση στην επικράτεια του Ισραήλ. Στον πόλεµο που εξελισσόταν από το 2022, µετά την εισβολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάµεων στην Ουκρανία, προστέθηκε ένα θερµό και απολύτως απρόβλεπτο µέτωπο στη Γάζα, µε τις ένοπλες δυνάµεις του Ισραήλ εντός οικιστικού ιστού να επιχειρούν να αφοπλίσουν και να καταστρέψουν τις δυνάµεις και τα τούνελ της «Χαµάς» και της «Τζιχάντ».

Απρόβλεπτη και εξόχως αρνητική εξέλιξη και για τις «Συµφωνίες του Αβραάµ», αλλά και για τον συσχετισµό και την περιφερειακή ισορροπία δυνάµεων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου είχε επενδύσει διπλωµατικά και γεωπολιτικά η Ελλάδα. Από το φθινόπωρο ακόµη του 2023 είχε ξεκινήσει η µακρά πορεία για τις ευρωπαϊκές εκλογές το καλοκαίρι του 2024. Που, πέρα από την εκλογή ευρωβουλευτών, είχαν άµεση σχέση µε την επιλογή της νέας Κοµισιόν, τόσο στο επίπεδο της ηγεσίας όσο και των επιτρόπων και των χαρτοφυλακίων που αναλαµβάνουν. Στο ευρωπαϊκό αυτό παίγνιο υψηλών προδιαγραφών και δύσκολων συσχετισµών, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά έχει «παίξει τα ρέστα» του. Είχε κάνει σωστές προβλέψεις, έγκαιρες και σε ανύποπτο χρόνο επαφές και είχε τελικά σαφές πλάνο για το τι επιζητούσε η Ελλάδα από τη νέα ευρωπαϊκή πραγµατικότητα. Παράλληλα µε την Ευρωπαϊκή Ενωση, εξελίξεις θα σηµειώνονταν και σηµειώθηκαν σε σχέση µε τη νέα ηγεσία και στο ΝΑΤΟ. Ο Νορβηγός Στόλτενµπεργκ, πολύ αγαπητός -και όχι άδικα- στην τουρκική ηγεσία, ύστερα από µια µακρά παραµονή στη Γενική Γραµµατεία αποχωρούσε και τελικά, όπως είχε και πάλι πολύ έγκαιρα υπολογίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, προβάδισµα απέκτησε και τελικά αναλαµβάνει ο Ολλανδός πρώην πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, τον οποίο έχει επισκεφθεί στο σπίτι του στην Ολλανδία ο κ. Μητσοτάκης, άτυπα, ένα βράδυ Παρασκευής.

Ο κύκλος κλείνει µε τις αµερικανικές εκλογές στο πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου. Οποιος και να εκλεγεί, είτε Τραµπ είτε Κάµαλα Χάρις, η Αθήνα δεν ανησυχεί για το επίπεδο της διµερούς συµµαχίας µας µε τις ΗΠΑ. 

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά