Τίποτα τελικά δεν διδάχθηκαν οι Γάλλοι εισαγγελείς από την κατάληξη που είχε το «κυνήγι µαγισσών» που εξέλιξαν στις ΗΠΑ οι κύκλοι των ∆ηµοκρατικών και διάφοροι εισαγγελείς, µε στόχο να αποκλείσουν τον Ντ. Τραµπ αρχικά από τη διεκδίκηση του χρίσµατος των Ρεπουµπλικανών και στη συνέχεια από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ.

Την ώρα λοιπόν που θα ορκίζεται ο Ντ. Τραµπ, κυρίαρχος και στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, µε την πιο ισχυρή επιρροή στο Ανώτατο ∆ικαστήριο των ΗΠΑ και µε σωρεία κυβερνητών να αναλαµβάνουν υπηρεσία στις Πολιτείες, η γαλλική Εισαγγελία φιλοδοξεί να οδηγήσει στη φυλακή τη Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Συναγερµού.

Επίσης την ίδια στιγµή που ο γνωστός από τις διώξεις και την επιµονή του εναντίον του Τραµπ όλη την προηγούµενη τετραετία οµοσπονδιακός εισαγγελέας Τζον Σµιθ δηλώνει ότι θα κλείσει τους φακέλους των δύο ποινικών υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεµότητα σε βάρος του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ και θα παραιτηθεί πριν αναλάβει η νέα διοίκηση στη Γαλλία, οι εισαγγελείς κήρυσσαν ένοχη τη Λεπέν και πρότειναν ποινή φυλάκισης πέντε ετών µε τριετή αναστολή. Πρόστιµο 300.000 ευρώ. Να εκτελεστεί άµεσα η ποινή, να φυλακισθεί δηλαδή η Λεπέν ακόµη και αν ασκήσει έφεση.

Το πιο σπουδαίο και προκλητικό: να της απαγορευθεί η υποψηφιότητα για την προεδρία της Γαλλίας ακόµη και µετά το 2027. Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, αν δεν υπάρξει πρόωρη προσφυγή µε παραίτηση Μακρόν, προβλέπονται για τον Απρίλιο του 2027. Η υπόθεση για την οποία ζητούν την ενοχή της Λεπέν είναι το ότι αυτή και άλλοι 24 κατηγορούµενοι πρώην και νυν βουλευτές και ευρωβουλευτές της Γαλλίας υπεξαίρεσαν (περίπτωση απιστίας στην ουσία) κονδύλια προβολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µεταξύ 2004-2016 και τα διέθεσαν σε εσωκοµµατικούς σκοπούς και όχι για διαφήµιση της ενωµένης Ευρώπης. Είναι σαφές ότι και στην περίπτωση της Γαλλίας πλέον όπως και στις ΗΠΑ πριν, η ∆ικαιοσύνη εµπλέκεται βιαίως στον καθορισµό του πολιτικού και πολιτειακού τοπίου, επιδιώκοντας να περιορίσει δραστικά τις επιλογές των Αµερικανών και Γάλλων ψηφοφόρων.

Εισαγγελείς και στις δύο περιπτώσεις λειτουργούν ως «πραιτοριανοί» µιας αυτοαναφορικής «φωτισµένης δεσποτείας» που θεωρεί ότι έχει τη θεσµική ισχύ και τη νοµιµοποιητική επιρροή να καθορίσει το εύρος επιλογών της πλουραλιστικής δηµοκρατίας. Φυσικά είναι άγνωστο στην παρούσα φάση το κατά πόσο θα πετύχουν τον αποκλεισµό της Μαρίν Λεπέν από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Γαλλίας, αλλά υπάρχουν δύο δεδοµένα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πρώτον, ότι η προεδρία Μακρόν αλλά και οι κυβερνήσεις που διορίζει εξαρτώνται εν πολλοίς, µετά τις τελευταίες πολύ ατυχείς βουλευτικές εκλογές για τον Γάλλο πρόεδρο, από τη στάση ανοχής στο Κοινοβούλιο του κόµµατος της Λεπέν.

∆εύτερον, ότι ακόµη και αν αποκλεισθεί η Λεπέν, στο κλίµα που δηµιουργείται η υποψηφιότητα από τον Εθνικό Συναγερµό θα είναι πολύ ισχυρή, για παράδειγµα µια υποψηφιότητα Μπαρντελά. Πέραν των άλλων, ο τρόπος που χειρίζονται την υπόθεση, τον αποκλεισµό δηλαδή µε δικαστική απόφαση της Λεπέν, µπορεί να φέρει πολύ µεγάλη αναστάτωση στους δρόµους του Παρισιού αλλά και σε διάφορες πόλεις σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το γενικότερο κλίµα που δηµιουργείται στη Γαλλία προσοµοιάζει εν πολλοίς µε αυτό των ΗΠΑ και µπορεί να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο διαµαρτυριών και συγκρούσεων, αλλά οι Γάλλοι είναι πολύ πιθανό να αντιδράσουν µε τον ίδιο τρόπο µε τους Αµερικανούς στην εναρµονισµένη συστηµική απόπειρα χειραγώγησής τους.

Πέραν των άλλων, οι ραγδαίες εξελίξεις των επόµενων µηνών θα επηρεάσουν σηµαντικά το περιβάλλον στη γαλλική πολιτική σκηνή, µε έναν Μακρόν µάλιστα που µοιάζει πλέον όχι µόνο πολύ ξεπερασµένος αλλά και εντυπωσιακά… ατυχήσας.


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»