avatar

Μαγκαζίνο
Γιώργος Πιέρρος

Τα µέτωπα του πολέµου και η ορκωµοσία Τραµπ

Άρθρο γνώμης

Η νέα περίοδος που αρχίζει στις ΗΠΑ θα είναι διαφορετική ως προς τις παραµέτρους του διεθνούς ανταγωνισµού συµφερόντων

donald-trump-us
Το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, πριν δηλαδή από τις αµερικανικές εκλογές, είχε στρατηγικό πλάνο πέντε µηνών για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, τόσο στο µέτωπο της Γάζας απέναντι στη Χαµάς και την τροµοκρατία της Τζιχάντ όσο και στον Λίβανο απέναντι στις δυνάµεις της Χεζµπολάχ.

Επίσης στη θερµή αντιπαράθεση µε το Ιράν πολλά έχουν επενδυθεί στη δύναµη του λαού των Περσών να αναστρέψουν την επανάσταση του 1979, που οδήγησε στην πτώση του σάχη, προκειµένου να ακυρώσουν πλέον το ισλαµικό καθεστώς και τις δοµές εξουσίας των Φρουρών της Επανάστασης και να ανακτήσουν τις ατοµικές ελευθερίες τους ως Πέρσες. Αυτό σηµαίνει ότι η ηγεσία του Ισραήλ είναι βάσιµα προετοιµασµένη να ολοκληρώσει τα εξελισσόµενα µέτωπα του πολέµου λίγο µετά την ορκωµοσία του νέου προέδρου Τραµπ.

Ο στόχος του αφοπλισµού της Χαµάς και της απορρύθµισης της ηγεσίας της έχει επιτευχθεί στον µέγιστο βαθµό. Επίσης τα πλήγµατα στον εξοπλισµό της Χεζµπολάχ εξελίσσονται στα εδάφη του Λιβάνου µε γοργό ρυθµό, ενώ ο αφανισµός της ηγεσίας της σιιτικής οργάνωσης, µέρους του δικτύου του Ιράν, έχει προχωρήσει επίσης µε θεαµατικό τρόπο µε την εξάλειψη και του ίδιου του ηγέτη της, Νασράλα. Ο Μπ. Νετανιάχου, που διατηρεί ιδιαίτερα στενή σχέση µε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, γνωρίζει, πριν από την επικράτηση ακόµη του τελευταίου στις εκλογές, ότι η ηµέρα της ορκωµοσίας του ως προέδρου των ΗΠΑ θα καθορίσει την ουσιαστική αποκλιµάκωση των θερµών µετώπων στην εγγύς Ανατολή και προετοιµάζεται για αυτό.

Η εκεχειρία στα µέτωπα της Μέσης Ανατολής που προκλήθηκαν από την τροµοκρατική επίθεση στα εδάφη του Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου 2023 δεν σηµαίνει ότι έχει λυθεί το ζήτηµα του Παλαιστινιακού ή έχει δηµιουργηθεί µια «νέα τάξη πραγµάτων» στη ∆υτική Ασία, αλλά σίγουρα αλλάζει τους κανόνες εµπλοκής που ισχύουν από το 2023, µε τεράστιο ανθρωπιστικό κόστος σε βάρος αµάχων και ένα πλήγµα στο προφίλ του κράτους του Ισραήλ.

Το γεγονός ότι υπάρχουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε εξέλιξη στη Συρία και τη Μεσοποταµία, στην Υεµένη και το πέρασµα της Ερυθράς προς το Σουέζ δείχνει το βάθος των ζητηµάτων που θα µπουν στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων αλλά και τις αντιπαραθέσεις, τους συσχετισµούς και τους θερµούς ανταγωνισµούς που θα προκύψουν την επόµενη ηµέρα. Θα µιλάµε όµως για προηγούµενη και επόµενη ηµέρα της ορκωµοσίας Τραµπ στην Ουάσινγκτον σε σχέση µε τις θερµές συγκρούσεις και την εµπλοκή της διεθνούς πολιτικής στην περιοχή.

Στο άλλο θερµό µέτωπο, που προέκυψε από την εισβολή στρατιωτικών δυνάµεων της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και, µαζί µε τις δυτικές κυρώσεις που επέφερε, διαφοροποίησε τα δεδοµένα του χάρτη της Ευρώπης, και στην περίπτωση αυτή η ορκωµοσία του Ντ. Τραµπ στις 20 Ιανουαρίου προβλέπεται ότι θα αλλάξει τους κανόνες εµπλοκής. Παρά την επικίνδυνη κλιµάκωση που έχει σηµειωθεί εξαιτίας της απόφασης της υπηρεσιακής πλέον διοίκησης Μπάιντεν να αποδεσµεύσει τη χρήση πυραύλων µεγάλου βεληνεκούς µε τη στήριξη και ευρωπαϊκών δυνάµεων, ειδικά των Άγγλων και των Γάλλων, πολύ δύσκολα θα διαταραχθεί η πορεία των πραγµάτων προς την εκεχειρία και διαπραγµατεύσεις για το µέλλον της Ουκρανίας.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος Πούτιν και το Κρεµλίνο µπορεί επί του παρόντος να κάνουν επίδειξη δύναµης µε πυραύλους που αιφνιδιάζουν στο πεδίο µε τις δυνατότητες και την τεχνολογία τους, αλλά ουσιαστικά περιµένουν στην άλλη άκρη του ακουστικού τον Ντ. Τραµπ για να συζητήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του τέλους του πολέµου στα εδάφη της Ουκρανίας και την επόµενη ηµέρα στην Ευρώπη.

Η περίοδος Τραµ π που αρχίζει δεν σηµαίνει ότι θα είναι ένας «ανοιξιάτικος περίπατος στην εξοχή» για τον διεθνή συσχετισµό, αλλά θα είναι διαφορετική ως προς τις παραµέτρους του διεθνούς ανταγωνισµού συµφερόντων και τα θερµά µέτωπα αντιπαράθεσης.


*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή