Η ετήσια παρουσία του κ. Μητσοτάκη και µελών του οικονοµικού του επιτελείου στο Λονδίνο περίπου στις αρχές ∆εκεµβρίου έχει αποκτήσει µια κανονικότητα. Πάντα µε αφορµή το συνέδριο επενδυτών που οργανώνει η διεθνής τράπεζα Morgan Stanley σε συνεργασία µε τη διοίκηση του Ελληνικού Χρηµατιστηρίου, που αφορά σηµαντικά funds και κύριες ελληνικές επιχειρήσεις. Η επίσκεψη αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού έχει και κυβερνητικό µέρος, αφού επί τη ευκαιρία υπάρχουν συνοµιλίες στην Ντάουνινγκ Στριτ µε τον Βρετανό οµόλογό του, Κιρ Στάρµερ, για διεθνή και διµερή ζητήµατα.

Από την ατζέντα δεν λείπει και το θέµα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, πάγιο ζήτηµα που θέτει η ελληνική πλευρά και φέρνει σε δύσκολη θέση τη βρετανική, µε κορυφαία στιγµή την εµπλοκή που δηµιουργήθηκε από την ακατανόητη στάση του προηγούµενου πρωθυπουργού, κ. Σούνακ, που δεν δέχθηκε να δει τον κ. Μητσοτάκη, από τη στιγµή που θα του έθετε το συγκεκριµένο πρόβληµα.

Φέτος οι συνθήκες είναι ολωσδιόλου διαφορετικές. Το θέµα της επιστροφής των Γλυπτών µε κάποια συµφωνία που θα καλύπτει και τις δυο πλευρές είναι σε πολύ θετικό σηµείο και έχουν γίνει όλες οι διπλωµατικές προβλέψεις για να µη φέρει ανατροπές στο θετικό κλίµα που θέλουν να έχουν οι δυο κυβερνήσεις στις συνοµιλίες τους σε επίπεδο πρωθυπουργών. Για τα Γλυπτά θα συνεχίσουν να συζητούν τα µουσεία. Για τις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας οι πρωθυπουργοί. Για τις επενδυτικές ευκαιρίες και συνεργασίες, κυβερνήσεις, funds και επιχειρήσεις υπό τον συντονισµό της Morgan Stanley.

Στη φετινή παρουσία στο Λονδίνο του Έλληνα πρωθυπουργού έχει µεγάλο ενδιαφέρον ότι συναντώνται ουσιαστικά οι ηγέτες δυο κεντρικών ναυτικών δυνάµεων, µε µεγάλους εµπορικούς στόλους και ιστορική παράδοση στη ∆ύση. Οι ναυτικές δυνάµεις σε απρόβλεπτους καιρούς, όπως οι σηµερινοί, έχουν να συζητήσουν και να εναρµονιστούν σε πολλά. Την ώρα ειδικά που η Ευρώπη ως ένωση βρίσκεται σε απορρύθµιση, µε τις κεντρικές της δυνάµεις, τη Γαλλία και τη Γερµανία, να µην µπορούν να καθορίσουν τις εξελίξεις, το ζήτηµα του επανεξοπλισµού να γίνεται επείγον µετά τον πόλεµο Ρωσίας - Ουκρανίας και τους εµπορικούς δρόµους προς την Ανατολή και την Ινδία που θα συνδέουν την Ανατολική Ευρώπη µε την Ασία µέσω της Μέσης Ανατολής να αφορούν πλέον στενά και την Ελλάδα µε τους εµπορικούς στόλους και τα λιµάνια της.

Ελλάδα και Βρετανία βρέθηκαν πολλές φορές στην ίδια πλευρά της Ιστορίας και ξέρουν να εναρµονίζονται στο ''κατώφλι'' µιας νέας παγκόσµιας τάξης

Ελλάδα και Βρετανία έχουν βρεθεί πολλές φορές στην ίδια πλευρά της ιστορίας. Έχουν πολεµήσει ως σύµµαχοι, έχουν συντονιστεί διαθρωτικά σε περιόδους ειρήνης και ανοικοδόµησης. Έχουν υπάρξει και διαφορές προτεραιοτήτων στις εθνικές στρατηγικές τους. Αλλά έχουν τον τρόπο να συζητούν και να εναρµονίζονται στο «κατώφλι» µιας νέας παγκόσµιας τάξης, όταν όλα µπορούν να συµβούν.

Στην παρούσα φάση, µε διστακτικά βήµατα Αθήνα και Λονδίνο επιχειρούν να βρουν τα στάδια µιας νέας εναρµόνισης επί ευρωπαϊκού εδάφους. Συναντώνται ως ναυτικές δυνάµεις, άρα θα µιλήσουν για ναυτιλία και εµπόριο. Με τη διαµεσολάβηση του ινστιτούτου Τόνι Μπλέρ -που συνδέει άλλωστε τη Βρετανία µε τις ΗΠΑ- για τις κυβερνητικές ανάγκες στη βάση της εξέλιξης των εργαλείων της τεχνητής νοηµοσύνης και την καινοτοµία. Φυσικά θα µιλήσουν για τουρισµό. ΟΙ Βρετανοί είναι πάντα οι τακτικότεροι και από τους µαζικότερους τουρίστες στη χώρα µας. Έχουν να ανταλλάξουν οι δυο πλευρές και απόψεις για καλές εµπειρίες και πρακτικές, για παράδειγµα ως προς την ανάσχεση της παράτυπης µετανάστευσης.

Σε κάθε περίπτωση, τα µέτωπα των πολέµων, οι περιφερειακές εξελίξεις σε διαφορετικά πεδία αλλά και η προς διαµόρφωση νέα ατλαντική συµφωνία θα απασχολήσουν έστω και επί της αρχής τις συνοµιλίες των δυο πρωθυπουργών, όπως στον οικονοµικό κύκλο η αναβάθµιση του Ελληνικού Χρηµατιστηρίου µε την εκ νέου ένταξή του στις ανεπτυγµένες αγορές από τις αναπτυσσόµενες…

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»