Το προσωποκεντρικό πολιτικό σχήµα της Αφροδίτης Λατινοπούλου σηµειώνει άνοδο στις δηµοσκοπήσεις. Αυτή η τάση δεν συσχετίζεται µε τις εξελίξεις στην υπόθεση των Τεµπών, όπου δεν δίνει σηµαίνουσα βαρύτητα η ευρωβουλευτής. Την είδηση ανέδειξε η στήλη παρασκηνίου Big Mouth του οµόσταυλου powergame.gr. Η εξέλιξη προβληµατίζει εύλογα το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Η νέα ∆εξιά της Λατινοπούλου και η Νέα ∆ηµοκρατία ουσιαστικά είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Αν και αντισυστηµικό κόµµα η Φωνή της Λογικής και σαφώς καθεστωτική η Νέα ∆ηµοκρατία, οι αποκλίσεις µεταξύ τους κινούνται στην αποδοχή ή µη της woke ατζέντας και στο πώς ασκείται ή πρέπει να ασκείται εθνική πολιτική. Πέραν αυτών η Νέα ∆ηµοκρατία κινείται σε πιο φιλελεύθερη και ολίγον ελευθεριακά σοσιαλδηµοκρατική -στο µοντέλο του σχήµατος Ποτάµι στο παρελθόν- στρατηγική, ενώ η Φωνή της Λογικής σε πιο δεξιά, λαϊκή και κοινωνική. Στο διεθνοπολιτικό επίπεδο και τα δυο κόµµατα κινούνται στην ιδία κατεύθυνση ως προς τη θέση της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οµοίως ως προς την ανάγκη αναβαθµισµένης σχέσης µε τις ΗΠΑ και τις περιφερειακές συµµαχίες στη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, χωρίς να διαφωνούν ως προς τον άξονα µε το Ισραήλ.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου ζητά από την πλευρά της, ως κόµµα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, πιο θετικά µέτρα στην οικονοµία και πιο µεγάλο θάρρος και γενναιότητα στην εξωτερική πολιτική, ειδικά σε σχέση µε την όλο και πιο επιθετική Τουρκία. Οι θέσεις και η παρουσία της Λατινοπούλου στα µίντια, που πυκνώνει µάλιστα, έχουν σηµαντικές διαφορές από εκείνες άλλων σχηµάτων της ∆εξιάς, όπως αυτό του Βελόπουλου, που προκρίνει µια διαφορετική στάση απέναντι στη Ρωσία και κηρύσσει ουδετεροφιλία σε σχέση µε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Θα πρέπει να έχουν θεώρηση πραγµάτων που ξεπερνά την γκρίνια για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που ούτως ή άλλως καρκινοβατεί, ή για τα στελέχη των επιτελείων που προέρχονται από το ΠΑΣΟK

Μετά την εκλογή Τραµπ στις ΗΠΑ, σε µια αρχική προσαρµογή στις νέες συνθήκες του κυρίαρχου κόµµατος διακυβέρνησης στη χώρα, ο πρωθυπουργός αποκήρυξε τη woke ατζέντα ως υπερβολική και τελικά αυταρχική και υιοθέτησε ενδιάµεσες και ισορροπηµένες θέσεις ως προς τη διαµόρφωση της σχέσης ΗΠΑ - Ευρώπης. Ταυτόχρονα µε µια επιλογή προσώπων για διάφορα αξιώµατα πέραν της κυβέρνησης και του υπουργικού συµβουλίου, υπογράµµισε τον δεξιό προσανατολισµό της Κεντροδεξιάς. Υπήρξε άµεση θετική αντίδραση, όπως έδειξε σωρεία δηµοσκοπήσεων το τελευταίο χρονικό διάστηµα, συσπείρωσης δεξιών πολιτών στη Νέα ∆ηµοκρατία. Όµως αυτή η πολιτική δεν µπορεί να ακυρώσει την κίνηση ψηφοφόρων, στις δηµοκοπήσεις και όχι στην κάλπη, µεταξύ Νέας ∆ηµοκρατίας και Φωνής της Λογικής.

Οι πολίτες αυτοί, όταν εκνευρίζονται µε την κυβέρνηση και τυχαίνει να συµµετέχουν σε µια µέτρηση κοινής γνώµης, δεν έχουν κανένα πρόβληµα να υποστηρίζουν Λατινοπούλου, στέλνοντας µηνύµατα δυσαρέσκειας στο Μέγαρο Μαξίµου. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι δεξιοί, που αποστρέφονται, άσχετα µε τα επιµέρους, την καθεστωτική και πολύ κεντρώα κατά τη γνώµη τους Νέα ∆ηµοκρατία και προτιµούν στην κάλπη τη σαφώς δεξιά Λατινοπούλου. Άλλωστε η Φωνή της Λογικής και η ίδια η επικεφαλής της ως διάσπαση της Νέας ∆ηµοκρατίας λογίζεται.

Το πρόβληµα της ανόδου Λατινοπούλου -κοµµατικά, γιατί πολιτειακά δεν αποτελεί κίνδυνο- καλούνται επί της ουσίας να το αντιµετωπίσουν οι βουλευτές και τα στελέχη της δεξιάς πτέρυγας της Κεντροδεξιάς. Αυτοί που φοβούνται να τοποθετηθούν επί των εξελίξεων στη ∆ύση και τον κόσµο της εποχής Τραµπ, προτιµούν να µιλούν µε ισορροπηµένες έναντι της διεθνούς Αριστεράς τοποθετήσεις, να αναλαµβάνουν νεοταξικούς φιλελεύθερους ρόλους και να µην εκφράζουν την υφιστάµενη θετική διάθεση στην κοινή γνώµη για τις ανατρεπτικές επιλογές του Λευκού Οίκου, που σπάει τα δεδοµένα των µύθων της παγκοσµιοποίησης. Αυτοί θα πρέπει να έχουν θεώρηση πραγµάτων που ξεπερνά την γκρίνια για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, που ούτως ή άλλως καρκινοβατεί, ή για τα στελέχη των επιτελείων που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»