Τα θετικά της κρίσης με το Κατάρ
Ο άξονας Τουρκία - Κατάρ - Πακιστάν να ανακτούσε την ισχύ και την επιθετικότητά του στην Εγγύς Ανατολή και στην Ασία
Ο αποκλεισμός και η άρση των διπλωματικών σχέσεων από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Υεμένη, τις Μαλδίβες και την Ανατολική Συρία στο Εμιράτο των Αλ Θάνι διασφαλίζουν τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η επιτυχής διεθνή πολιτική της Αθήνας, που εξελίχθηκε από διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, είχε τον κίνδυνο ανατροπής στους συσχετισμούς που αποτελούν βασικές παραδοχές της στην περίπτωση που οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κατόρθωναν να αποσταθεροποιήσουν, μεταξύ των άλλων, τη διακυβέρνηση του στρατηγού Αλ Σίσι στην Αίγυπτο.
Θα ήταν, για παράδειγμα, ένας εφιάλτης για τα ελληνικά στρατηγικά συμφέροντα -διεθνοπολιτικά, ενεργειακά, στρατιωτικά- σε μια «Αραβική Ανοιξη Νο 2» στην Αίγυπτο ο όχλος των φανατικών του Ισλάμ να ορμούσε στις φυλακές για την απελευθέρωση του ηγέτη τους Μοχάμεντ Μόρσι. Το ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά να τιναζόταν εμβληματικά στον αέρα.
Ο άξονας Τουρκία - Κατάρ - Πακιστάν να ανακτούσε την ισχύ και την επιθετικότητά του στην Εγγύς Ανατολή και στην Ασία.
Οι θρόνοι στην Αραβία, άρα και στην Ιορδανία, να βρίσκονταν υπό ασφυκτική πίεση. Οι δυνάμεις του ISIS, της Αλ Νούσρα και των Τουρκμένων, συντονισμένες και με επιπλέον κεφάλαια και μισθοφόρους, να ανακτούσαν έδαφος και επιρροή στα «θερμά μέτωπα» της Μεσοποταμίας εις βάρος των Κούρδων. Να εξελισσόταν η αναδιάταξη συνόρων στην περιοχή με επιπλέον κρίση συνοχής στο Μπαχρέιν ή στην Υεμένη, και δυνάμεις όπως η Τουρκία να διακήρυσσαν το νέο «χαλιφάτο» των Οθωμανών, που θα περνούσε στη Βαλκανική και στον Καύκασο για να ανακτήσει την «ενότητα» σύμφωνα με το ΑΚΡ.
Να προέκυπτε απορρύθμιση στη διακυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ υπέρ των φιλοτουρκικών εβραϊκών λόμπι, ή στις Ηνωμένες Πολιτείες με επιστροφή των επιρροών που συνδέουν την κοινότητα των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Ουάσιγκτον με τους Δημοκρατικούς των Κλίντον και των Ομπάμα, τα διεθνή μίντια της παγκοσμιοποίησης, τα λόμπι και τις απολήξεις των μυστικών υπηρεσιών που έχουν εμπλακεί στις σκοτεινές διαδρομές του ριζοσπαστικού Ισλάμ.
Πέρα από τα μνημόνια και την «ευρωπαϊκή εμπλοκή», υπάρχουν και άλλα ζητήματα για την ύπαρξη της Ελλάδος…