Η βαθιά παρακμή της Δύσης, στο σύμπλεγμα ισχύος Ευρώπης - ΗΠΑ, γίνεται διάχυτη μέσα από τη διεθνή κρίση που δημιουργεί ο ηγέτης της Β. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο εν λόγω Ασιάτης δικτάτορας απειλεί με απολύτως έμπρακτο τρόπο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στον Ειρηνικό -Νότιος Κορέα και Ιαπωνία- με την υπέρπτηση πυραύλων με βόμβες υδρογόνου. Απέναντι σε μια τέτοια στάση δεσπόζουν προσεγγίσεις πανεπιστημιακών και στρατιωτικών αναλυτών αμερικανικών και ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, που αφού αρχικά υποβάθμισαν την απειλή της Πιονγκγιάνγκ, θέλησαν να ισοσκελίσουν την προκλητική στάση του Κιμ Γιονγκ Ουν με την εύλογη προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ να αντιδράσει με επάρκεια και θάρρος στις πυρηνικές φιλοδοξίες της Β. Κορέας.

Η μανία του διεθνούς δικτύου των παγκοσμιοποιημένων μίντια εναντίον του Ντ. Τραμπ εξηγούσε σε μια πρώτη ανάγνωση τέτοιου τύπου αναλύσεις. Αλλά με το πέρασμα των ημερών και όσο ο Γιονγκ Ουν αύξανε την προκλητικότητά του, όχι σε επίπεδο λόγων αλλά κινήσεων, σειρά εμβληματικών μίντια άρχισαν να τον περιγράφουν με όλο και πιο κολακευτικά σχόλια. Διακριτά τα σχόλια και οι αναλύσεις του αμερικανοκίνητου «Politico» και της γαλλικής «Le Monde», που κυριολεκτικά πέρασαν απέναντι, χαρακτηρίζοντάς τον μεθοδικό, επιτυχημένο, δικαιολογημένο για τις ακραίες επιλογές του.

Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον, μέσα από συνεχείς συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της, έχει ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο «προληπτικού πλήγματος», καθοριστικού για την εξέλιξη του ιδιότυπου πυρηνικού «μπρα ντε φερ» στο οποίο τη σέρνει η Β. Κορέα. Φυσικά, ο υπουργός Αμυνας στρατηγός Μάτις, αλλά και ο πρόεδρος Τραμπ, προχώρησαν σε δηλώσεις για μια «μαζική στρατιωτική απάντηση, τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Αλλά ο Γιονγκ Ουν δεν θα φθάσει τόσο μακριά για να υπάρξει αυτή η απάντηση. Οι ΗΠΑ έχουν «παγιδευτεί» στην μπλόφα των μανδαρίνων της Κίνας. Θα κληθούν να κάτσουν στο τραπέζι ως ίσος προς ίσο με τη Β. Κορέα και να αποδεχθούν το περιθώριο απόκτησης πυρηνικών όπλων από σωρεία τοπικών και περιφερειακών δυνάμεων σε όλον τον κόσμο. Πέραν του προβλήματος το επόμενο εγχείρημα για την ίδρυση χαλιφάτου να έχει και πυρηνική ισχύ, η Κίνα θα έχει πετύχει κάτι εξαιρετικό: θα έχει οργανώσει τον κόσμο στα μέτρα της.