Τα χαμένα business plans
Στην Ελλάδα τα business plans μοιάζουν στις περισσότερες των περιπτώσεων με ευχολόγια
Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη περί απώλειας κεφαλαίων από το αναπτυξιακό «πακέτο» Γιούνκερ λόγω απουσίας business plan πήρε μεγάλα μερίδια δημοσιότητας. Ο υπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την αδυναμία της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα να οργανώσει εκτιμήσεις προϋπολογισμού όπου τα έσοδα να υπερβαίνουν τα έξοδα. Να υφίσταται δηλαδή μια πρόταση βιώσιμης επένδυσης στη βάση του ρεαλισμού. Αποτέλεσμα, πολύτιμα δισ. ευρώ για την Ελλάδα δεν αξιοποιούνται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την απορροφητικότητα των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ.
Οι επικριτές του κ. Φλαμπουράρη στην πρώτη ανάγνωση μπορεί να έχουν δίκιο. Στην πραγματικότητα, όμως, ή έχουν πλήρη άγνοια της πραγματικότητας ή είναι κακοπροαίρετοι στην κριτική τους για την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί, όχι μόνο στον δημόσιο, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα -περιπτώσεις εξαγορών, συγχωνεύσεων, joint venture ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων- το μόνιμο πρόβλημα που παρουσιάζουν οι Ελληνες «παίκτες» είναι τα αδύναμα και μη αξιόπιστα business plans. Δεκαετίες τώρα, σε συζητήσεις που γίνονται σε εκδηλώσεις ή διεθνείς συναντήσεις με αντικείμενο τις επενδύσεις, μονίμως οι διεθνείς συνομιλητές παραπονιούνται ή εκπλήσσονται με την αδυναμία ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων και της κρατικής γραφειοκρατίας να συγκροτήσουν αξιόπιστο και ακριβές business plan. Εξαιτίας αυτού, πολύ σημαντικά projects έχουν ακυρωθεί ή κατέληξαν στις ελληνικές καλένδες.
Στην Ελλάδα τα business plans μοιάζουν στις περισσότερες των περιπτώσεων με ευχολόγια. Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, είναι πρόταση υπερκοστολόγησης προκειμένου να καλυφθεί το προαπαιτούμενο της ίδιας συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα. Ή στην περίπτωση των δημοσίων έργων, των στρατιωτικών εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών, προσπάθεια να καλυφθούν οι περίφημες «μίζες» των πολιτικών ή των αξιωματούχων που συμμετέχουν στις επιτροπές.
Ο κ. Φλαμπουράρης, προερχόμενος επαγγελματικά από τον χώρο των εργολάβων δημοσίων έργων, όπως και ο κ. Τσίπρας, δεν είπε κάτι χωρίς βάση. Και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης, προερχόμενος επαγγελματικά από τον χώρο της διεθνούς τραπεζικής και των επιχειρήσεων, σίγουρα δεν ένιωσε κάποια έκπληξη από την προσέγγιση του υπουργού. Είναι βέβαιο ότι οι Eλληνες για να εξελιχθούμε θα πρέπει, πρώτον, να μάθουμε να συνεταιριζόμαστε, και για να αναπτυχθούμε να οργανώνουμε συγκροτημένα business plans.