Η πρόκληση του Σινά
Την προηγούμενη Παρασκευή στη χερσόνησο του Σινά εξελίχθηκε η πιο αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία.
Ομάδες ισλαμιστών κρατώντας τη σημαία του ISIS επιτέθηκαν σε τέμενος μουσουλμάνων του «Τάγματος των Σούφι».
Αποτέλεσμα 300 νεκροί και 120 τραυματίες. Γίνεται φανερό ότι ομάδες ισλαμιστών επιχειρούν, πέρα από τη δημιουργία κλίματος αστάθειας στην Αίγυπτο, να πετύχουν νέα δεδομένα στην κρίσιμης σημασίας χερσόνησο.
Το Σινά αποτελεί μια πολύ ευαίσθητη περιοχή από πλευράς ασφαλείας για τρεις σύμμαχες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Την Αίγυπτο, στην επικράτεια της οποίας ανήκουν τα εδάφη. Το Ισραήλ, το οποίο κατείχε τα εδάφη αυτά από το 1967 μέχρι το 1982 και έχει η σταθερότητα της περιοχής ιδιαίτερη σημασία για την εθνική του ασφάλεια, αφού η χερσόνησος συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας. Την Ελλάδα, αφού στο Σινά βρίσκεται η Ελληνορθόδοξη Μονή της Αγίας Αικατερίνης με Έλληνες μοναχούς.
Το γεγονός της τρομοκρατικής πολύνεκρης και πρωτόγνωρης από πλευράς βιαιότητας επίθεσης, παρά το γεγονός ότι ο ISIS ή το δίκτυο της Αλ Κάιντα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ακόμη, θα πρέπει να κινητοποιήσει και τις τρεις χώρες. Η ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Μεσοποταμία δεν θα πρέπει να σημάνει με κανέναν τρόπο τη μετατροπή του Σινά σε μια περιοχή εκτός ελέγχου, στη διάθεση των εξτρεμιστών του Ισλάμ. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, η Μονή της Αγ. Αικατερίνης έχει δεχθεί επιθέσεις ενόπλων τρομοκρατών. Φυσικά, σε καμία περίπτωση της έκτασης και της έντασης του πλήγματος στο τέμενος στην Μπιρ Αλ Αμπέντ. Αλλά οι προθέσεις είναι εμφανείς.
Οι τρεις δυνάμεις της Μεσογείου θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλεια του Σινά. Είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δομήσουν μεταξύ τους μια διακρατική συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο των πληροφοριών για τη σταθεροποίηση, αρχικά στη χερσόνησο του Σινά, αλλά στη συνέχεια και σε όλο το μέτωπο της Βορείου Αφρικής. Από τη Λωρίδα της Γάζας μέχρι τον κόλπο της Σύρτης, επίσης προπύργιο των Ισλαμιστών στην Ανατολική Λιβύη. Η «νέα τάξη πραγμάτων» στο περιφερειακό πεδίο θα πρέπει να δοκιμάσει σε πραγματικές συνθήκες να αναδομήσει ζώνες και να οργανώσει την καθημερινότητα και τη συνοχή τους.