Ένα βουκολικό ερώτημα, το οποίο αρέσει στη συγκεκριμένη στήλη και για τον λόγο αυτό επικαλείται τη σοφία του τακτικά, είναι αυτό που λέει «με τον ήλιο τα βάζω, με τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;». Αυτή λοιπόν η απορία του βοσκού ταιριάζει απολύτως στα όσα διαδραματίζονται στον αριστερά της Νέας Δημοκρατίας χώρο.

Διότι οι μεν επιδιώξεις -των οποίων προηγούνται σαφή ερωτήματα όπως λόγου χάρη πώς θα διαμορφωθεί η ευρύτερη Κεντροαριστερά και ποιος μπορεί να ηγηθεί αυτής-, είναι θεμιτές, αλλά το επικρατούν στον χώρο αλαλούμ είναι ανασταλτικός παράγοντας. Ούτε καν για την ευόδωση της επιδίωξης. Αλλά για την αφετηρία της προσπάθειας. Και τούτο διότι λαλούν πολλοί κοκόροι.

Καλείστε να βγάλετε εσείς τα συμπεράσματα. Πρόσφατη δημοσκόπηση ανέδειξε ότι στο τρικυμιώδες ΠΑΣΟΚ, που έχει βαλτώσει, εξακολουθούν οι πολίτες να θέλουν αρχηγό τον Ανδρουλάκη, τον οποίο πριονίζουν πλέον μεθοδικά βουλευτές και μέλη του Κινήματος.

Μάλλον των Κινημάτων, για την ακρίβεια, διότι από τη μια έχουμε το Σοσιαλιστικό Κίνημα και από την άλλη το Κίνημα Αλλαγής, που αποτελούν δύο σε ένα πακέτο. Προσφορά συμφέρουσα. Βεβαίως, τείνω να πιστέψω ότι στο σχετικό ερώτημα της έρευνας απάντησαν ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, καθότι συμφέρει το κυβερνών κόμμα να παραμείνει αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ανδρουλάκης. Για αρχηγό της Κεντροαριστεράς -αν συγκροτηθεί, βεβαίως- ο κόσμος προτείνει τον Τσίπρα (εδώ πτύομεν τον κόρφον μας), αλλά μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ προκρίνεται ο Ανδρουλάκης. Οπότε έχουμε μία σοβαρή αντίθεση μεταξύ των κομμάτων που θα κληθούν να συγκροτήσουν την Κεντροαριστερά. Βεβαίως, πρέπει να ερωτηθεί και ο Γιάνης, τον οποίο σκοπίμως μάλλον όλοι αγνοούν, παρά τη λαϊκή θυμοσοφία που λέει ότι «σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει».

Ίσως η θυμοσοφία να μην ισχύει αν το όνομα γράφεται με ένα «νι». Πάντως, όσον αφορά αυτούς που πιστεύουν ότι μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά ο κ. Τσίπρας, πάλι πιστεύω ότι απάντησαν στο ερώτημα ψηφοφόροι της ΝΔ. Σου λέει, με τέτοιους αντιπάλους, άντε να χάσουμε την εξουσία σε καμιά εικοσαριά χρόνια.

Αυτός που φαίνεται να είναι στο περιθώριο -σχεδόν ούτε τον θυμούνται-, είναι ο σημερινός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ο «καθ’ ομολογίαν», που λένε και στα ποινικά, επόμενος πρωθυπουργός. Δηλαδή, αν τον έχετε πράγματι ξεχάσει, ο κύριος Κασσελάκης. Αυτόν ούτε τον υπολογίζουν, οπότε θα πρέπει και αυτός να υπολογίζει, ότι, αφού δεν τον υπολογίζουν ούτε οι δικοί του, πώς υπολογίζει να γίνει πρωθυπουργός.

Τα πράγματα είναι απλά, ώστε να μην ιδρώνουν στην Κεντροαριστερά, που δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι. Αφού από άλλη έρευνα έχει προκύψει ότι κανείς από αυτούς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη, γιατί σκίζονται να ξαναχάσουν;

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή