Ο σεβαστός πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα είναι, ασφαλώς, ο μόνος στον πλανήτη ανά τους αιώνες που θα έχει ανατρέψει την κατά τα άλλα σοφή παραίνεση «ο επιμένων νικά». Θα είναι ο μόνος διεθνώς πεισματάρης που, ενώ γνωρίζει εξαρχής ότι θα χάσει, εν τούτοις επιμένει. Να χάσει. Υπό μία έννοια μπορεί και να δικαιολογήσει την παραίνεση, διότι μπορεί να θέλει να χάσει. Οπότε επιμένει σε αυτό, και καλά κάνει. Για ένα είμαστε βέβαιοι. Ότι ο επιμένων να διεκδικήσει και πάλι την αμερικανική προεδρία δεν είναι απόλυτα στα καλά του. Εμείς όμως τι φταίμε, διότι στην απίθανη περίπτωση που θα εκλεγόταν μπορεί να έκανε καμιά στραβή με επιπτώσεις σοβαρές.

Να για παράδειγμα. Προσφώνησε το πρόεδρο της Ουκρανίας ως… Πούτιν. Εκείνη την ώρα μού είπαν ότι ο Ζελένσκι έπαθε λόξιγκα. Διότι βρέθηκε και αυτός σε σύγχυση καθώς σκέφτηκε έντρομος: Βρε μπας και είμαι ο Βλαδίμηρος και βαράω με πυραύλους τους δικούς μου; Συνήλθε όμως γρήγορα, διότι είναι και νεότερος αλλά και στη στιγμιαία και σπάνια νοητική στιγμή νηφαλιότητας που είχε ο Τζο τον παρουσίασε ως Ζελένσκι, τελικώς. Αμ το άλλο; Που ήθελε να πει ότι δεν θα είχε επιλέξει για αντιπρόεδρο την Κάμαλα Χάρις αν δεν είχε προσόντα, αλλά είπε ότι δεν θα είχε επιλέξει τον… Τραμπ;

Το μπέρδεμα στο μυαλό του κυρίου προέδρου είναι απλώς ένα χάος. Τώρα φανταστείτε το εξής, πράγμα που σε τελευταία ανάλυση, έτσι όπως το πάει ο Τζο, μπορεί να μην είναι καν προϊόν φαντασίας. Κουβαλάει ένα βαλιτσάκι σε κάθε του ταξίδι με ένα πράγμα, ένα μηχάνημα μέσα, που ασφαλώς δεν ξέρει τι είναι. Το μηχάνημα έχει πολλά κουμπάκια, αλλά ένα ξεχωρίζει. Είναι κόκκινο. Το βλέπει και νομίζει ότι το μηχάνημα είναι τζουκ μποξ και αποφασίζει να πατήσει το κόκκινο κουμπάκι για να παίξει το «Let your soul be your pilot» του Στινγκ, δηλαδή «άσε την ψυχή σου να σε καθοδηγήσει». Δίνει ο φουκαράς ο Τζο βάση στην ψυχή του, διότι στο μυαλό του δεν μπορεί να έχει και πολλή εμπιστοσύνη. Και πατάει, λέμε, το κόκκινο κουμπί και αντί να ακούσει τον Στινγκ, φεύγει ένας πυρηνικός πύραυλος και άντε μετά να βρεις και το κατάλληλο καταφύγιο, που μόνο ο Μπέζος και ο Ζάκερμπεργκ διαθέτουν. Καταλάβατε τι ζημιά μπορεί να κάνει ο Τζο; Όλοι γύρω του το καταλαβαίνουν εκτός από τον ίδιο. Πάντως μία λύση υπάρχει. Επειδή μπερδεύει τα ονόματα και τα πρόσωπα, μπορεί κάποια στιγμή να κοιταχτεί στον καθρέπτη και να νομίσει ότι είναι ο Τραμπ. Οπότε, να βάλει υποψηφιότητα με τους Ρεπουμπλικανούς κι έτσι να μπορέσει να κατέβει άλλος υποψήφιος με τους Δημοκρατικούς.



*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»