Είναι μία κατηγορία μόνος του. Και για αυτό είναι βέβαιο ότι στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα παραμείνει ως ο πλέον τσαμπουκάς λεξικογράφος της πολιτικής. Τύφλα να ’χει ο Άνθιμος Γαζής. Διότι έχει εισαγάγει νέες λέξεις όπως το «βούλωσ’ το». Και για την όλη του προσφορά στην υιοθέτηση από την πολιτική της γαλατικής ευγένειας, του έχουν δώσει στη συγκεκριμένη νταηλίδικη συμπεριφορά το όνομά του. Αυξάνονται οι «ισμοί»!

Βεβαίως μπορεί να είναι ρηξικέλευθος στις εκφράσεις, αλλά δεν είναι πρωτοπόρος. Έχουν προηγηθεί άλλοι. Να για παράδειγμα. Το σωτήριο έτος 1965, που τα πνεύματα ήταν λίαν οξυμένα για τους γνωστούς λόγους (και όσοι το αγνοείτε υπάρχουν και βιβλία αλλά και το Google), σημειώνονταν στη Βουλή σκηνές απείρου κάλλους και αξιομνημόνευτες για τον κουτσαβακισμό τους. Να για παράδειγμα ένας ενδεικτικός διάλογος που ανεδείκνυε το πολιτικό ήθος και ύφος της εποχής:

Θεοδωράκης: Δολοφόνε και νεκροθάφτη Τούμπα.

Τούμπας: Κάτσε κάτω, βρε σκατόπαιδο… Τον σταυρό σου…

Βερνίκος: Δεν έχω καμία κουβέντα μαζί σου.

Αγγελούσης: Άει στον διάολο, ρε παλιοϋπουργέ του… ελαίου!

Σ.Κωστόπουλος: Δεν σου μιλάω εσένα, κάθαρμα!

Γ. Σερπάνος: Κάθαρμα είσαι συ και παλιάνθρωπος, και το άλλο που ξέρεις! Αρνούμαι να φανταστώ τι είναι αυτό που ήξερε ο αποκληθείς και παλιάνθρωπος, αλλά υποπτεύομαι γιατί αποκαλείτο κάποιος υπουργός του… ελαίου.

Αλησμόνητος παραμένει ο εσαεί πρόεδρος της Ενώσεως Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που είχε αφήσει άναυδο το πανελλήνιο, όταν στη δεκαετία του ’90 είχε εξαπολύσει κατάρες εναντίον Παπανδρέου και Μητσοτάκη, όταν είχε ευχηθεί να πάθουν καρκίνο! Καθώς και «να πεθάνουν οι προδότες»!

Από το στόμα του Λεβέντη δεν γλίτωσε ούτε ο Γιώργος Παπανδρέου, το κόμμα του οποίου το είχε αποκαλέσει σκυλολόι! Κατά τον Λεβέντη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωολογικός κήπος! Μάλιστα απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό τούς είχε πει: «Θα φάτε ξύλο… Γιατί δεν πάτε να δείτε τη γλύκα…».

Τις καλύτερες ημέρες του το Κοινοβούλιο από πλευράς αβρής συμπεριφοράς τις έζησε επί Χρυσής Αυγής. Ενθυμούμαστε -και καλό είναι κανείς να μην το ξεχνάει- σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής μετά την παρέμβαση του Πύρρου Δήμα επειδή ο Μίχος επιχείρησε να επιτεθεί στον Πέτρο Τατσόπουλο να φωνάζει εν χορώ προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων: «Αδερφάρες, πούστηδες, ξεφτιλισμένοι, βολεύεστε μόνο με καρότα…»! Περίπου την ίδια χρονική περίοδο και ενώ το εκλεκτό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που καθιέρωσε και έναν νέο «ισμό», ενέπνεε και άλλους συναδέλφους του, το 2018 στο βήμα της Βουλής είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς τον διακόπτουν. Οπότε εξανέστη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γρηγοράκος και απευθυνόμενος στη συνάδελφό του του ΣΥΡΙΖΑ, την Αννέτα Καββαδία, της φώναξε: «Άντε χάσου, ρε τσόκαρο…».


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»