Σε αυτήν εδώ τη χώρα πάντοτε θα υπάρχει κάτι ή κάποιοι που με λογικοφανή αλλά όχι λογικά επιχειρήματα θα εμποδίζουν κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού και προόδου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά τα εμπόδια που τίθενται κατά καιρούς είναι οι… αρχαιολόγοι και το Κεντρικό τους Συμβούλιο.

Αυτή τη φορά μπλοκάρουν τη δημιουργία αιολικών πάρκων ανοιχτά της Κρήτης, για τα οποία άλλωστε ενοχλείται και ο… Ερντογάν. Ο λόγος της απαγόρευσης -ή για την ακρίβεια μη συγκατάθεσης στη σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία- για τα πάρκα αυτά, που θα ενίσχυαν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και τον περιορισμό της εξάρτησής της σε ενέργεια, έγκειται στο εξής: ότι και τα τρία πάρκα έχουν… οπτική επαφή με αρχαιολογικούς χώρους! Δηλαδή, για παράδειγμα, το αιολικό πάρκο στη θαλάσσια περιοχή στην Κάτω Ζάκρο έχει οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή και το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου! Ομοίως σε άλλη περιοχή υπάρχει οπτική επαφή με τη Σπιναλόγκα και προκαλείται οπτική όχληση και έμμεση (!) βλάβη στο μνημείο.

Μάλλον θα προσβάλλονται και οι λεπροί νεκροί των οποίων πρέπει να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη και κυρίως για να μπορούν να γυρίζονται εκεί ταινίες σε σενάρια της Βικτόρια Χίσλοπ. Να μην το ξεχάσουμε! Το άλλο αιολικό πάρκο, το οποίο δεν πρέπει να δημιουργηθεί, είναι στην περιοχή της Γαύδου και εκεί ενοχλείται οπτικά η Γυάρος (άκουσον, άκουσον, δύο νησιά με καμία οπτική επαφή μεταξύ τους!), που είναι ιστορικός τόπος, που κατά τα άλλα δεν θα έπρεπε να θυμόμαστε για το ένοχο παρελθόν μας.

Μάλλον στην περίπτωση αυτή παρενέβη για την απαγόρευση το ΚΚΕ! Δεν αντιλαμβάνομαι τα της οπτικής επαφής. Σε τελευταία ανάλυση δεν βάζεις βουλκανιζατέρ στους πρόποδες της Ακρόπολης. Οπότε η όλη υπόθεση μου θυμίζει αυτό το ανέκδοτο με τη γριά που πηγαίνει και παραπονιέται στο αστυνομικό τμήμα ότι ξεγυμνώνεται μπροστά της ένας άνδρας κάθε μέρα. Και όταν πάνε στο σπίτι της για να δουν πού ξεγυμνώνεται ο άνδρας, η γριά τούς λέει: «Να, άμα βάλω στο παράθυρο αυτό το σκαμνί με το πλατύ κάθισμα και στηρίξω επάνω τη σκάλα αυτή με το περισκόπιο του μακαρίτη του άνδρα μου, που ήταν στα υποβρύχια, τον βλέπω!».

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα. Δεδομένου δε ότι όλη η Ελλάδα είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και όπου και να σκάψεις όλο και κάποιον τάφο ή αγγείο θα βρεις, με την παραπάνω λογική θα έπρεπε να μην είχε χτιστεί καμιά πόλη ή κωμόπολη και να μέναμε σε τσαντίρια. Δεν θα ήταν άλλωστε άσχημα να κυκλοφορούσαμε με χλαμύδες και ποδήρεις εσθήτες, που οι κυρίες θα τις αγόραζαν από τα ειδικώς προσαρμοσμένα καταστήματα του Zara και των H&M. Σε αυτή τη χώρα το μόνο που δεν μας κληροδότησαν οι αρχαίοι είναι η λογική σκέψη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13/09/2024