Έχει η Ευρώπη ανάγκη τη Γερμανία; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό σε αρκετούς κύκλους, τη στιγμή που με αφορμή το Μεταναστευτικό και το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων από την κυβέρνηση της χώρας αυτής οι εξελίξεις δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή συνοχή είναι θεωρητική και επομένως κάθε χώρα νομιμοποιείται να ασκεί τη δική της πολιτική ανάλογα με τα συμφέροντά της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε -και ασφαλώς οι άλλες ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν το ξεχνούν-, ότι η Γερμανία υπήρξε η χώρα η οποία δύο φορές διέλυσε την Ευρώπη, με βάση το δόγμα που μάλλον εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα αυτή περί ζωτικού χώρου. Άλλωστε, οικονομικό ζωτικό χώρο αναζητούσε όταν κατηύθυνε την οικονομία της Ευρώπης μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που τη συγκρότησε στα μέτρα της. Αλλά και στην περίοδο της οικονομικής κρίσεως κυριολεκτικώς διέλυσε τις οικονομίες του Νότου, όταν, μάλιστα -για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα της γερμανικής νοοτροπίας-, ορισμένα κρατίδιά της είχαν χρέος μεγαλύτερο από το ελληνικό!

Για παράδειγμα. Τον Ιούλιο του 2017 η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» αποκάλυπτε ότι σύμφωνα με στοιχεία η γερμανική κυβέρνηση επωφελήθηκε οικονομικά από την ελληνική κρίση. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα δάνεια που έδωσε και τα ομόλογα που αγόρασε για την ενίσχυση της Ελλάδας τής απέδωσαν σε τόκους 1,34 δισεκατομμύριο ευρώ. Επίσης, ο επικεφαλής των αναλυτών της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, Bremer Landesbank, «ξεμπρόστιασε» τους συμπατριώτες του λέγοντας ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο καμία άλλη χώρα από την ευρωκρίση, καθώς της έχει αποφέρει μέχρι στιγμής περί τα 20 δισ. ευρώ!

Σε μια εξαιρετική συνέντευξη που είχε δώσει ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας Άλμπρεχτ Ριτσλ στο περιοδικό «Der Spiegel», μπορεί να διακρίνει κανείς την… υπόληψη στην οποία έχει την πατρίδα του:

«Spiegel»: Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποια θα ήταν η θέση της Γερμανίας; Ριτσλ: Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ού αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

«Spiegel»: Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ριτσλ: Τον τελευταίο αιώνα τουλάχιστον τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών τη δεκαετία του ’30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, ή αλλιώς ένα «haircut», που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο afro-look, που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Κι ακόμη, το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Αυτή είναι η Γερμανία χωρίς φερετζέ. Και επιπλέον δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση η τελευταία απόφαση Σολτς. Πριν από λίγο καιρό, ξένα δημοσιεύματα με στοιχεία αποκάλυπταν ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταπατητής των ευρωπαϊκών κανόνων που και η ίδια ψηφίζει!!!

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»