Μέσα στο σώμα των ξένων εφημερίδων που παρακολουθώ πήρε το μάτι μου μία που δεν την είχα ξαναδεί. Κοίταξα την ταυτότητα και με έκπληξη είδα ότι η εφημερίδα αυτή εκδιδόταν στο Βασίλειο του Εσουατίνι!!! Που είναι ένα από τα νεόκοπα κράτη.

Ψάχνοντας, έμαθα ότι σε Βασίλειο του Εσουατίνι είχε μετονομαστεί -Κύριος οίδε κάτω από ποιες αφρικανικές συνθήκες- η παλαιά Σουαζιλάνδη!

Περίεργος, άρχισα να την ξεφυλλίζω μέχρι που το βλέμμα μου έπεσε σε ένα ρεπορτάζ το οποίο αφορούσε τη βράβευση ενός παλαιότερου πρωθυπουργού, που έχει αποσυρθεί και, κατά το ρεπορτάζ, κάνει τώρα την πάπια, παρά το γεγονός ότι στο αριστερό κόμμα στο οποίο ηγούνταν γίνονται σήμερα μαλλιά κουβάρια.

Κάτι μου θυμίζει αυτό, σκέφτηκα, διότι και στο μακρινό Εσουατίνι το κόμμα αυτό του βραβευόμενου λέγεται Coalition of the Radical Left!!! Για δες συμπτώσεις και παιχνίδια που κάνει η ζωή. Διότι μεταφράζοντας τον τίτλο στη γλώσσα μας προέκυπτε το Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς!!!

Σταυροκοπήθηκα, αλλά συνέχισα το διάβασμα, καθώς, ευτυχώς, η εφημερίδα εκδιδόταν στα αγγλικά και όχι σε τίποτα αφρικανικές διαλέκτους. Ο πρώην αρχηγός που βραβεύτηκε διότι, παρά το γεγονός ότι είχαν ξεσηκωθεί όλοι οι Εσουατινοί -Σουαζιλανδοί κατά την παλαιά ονομασία- εναντίον μιας συμφωνίας που έκανε ο τότε πρωθυπουργός με γειτόνους, ολίγον κανίβαλους, αυτός απτόητος επροχώρησε. Και τι ήταν η συμφωνία αυτή, που μάλιστα είχε υπογραφεί κοντά σε μία λίμνη, πάντως όχι στην Τανγκανίκα; Και τι δεν έλεγε. Μέχρι που έδινε το δικαίωμα στους διπλανούς να χρησιμοποιούν το όνομα Εσουατίνι. Σκέτο. Ούτε Άνω ούτε Κάτω, όπως π.χ. με τη Βόλτα που διαχωρίζεται σε Άνω και Κάτω.

Η πλάκα είναι ότι -δεν το έγραφε έτσι ακριβώς η εφημερίδα, αλλά αυτό ήταν το νόημα- ο περί ου ο λόγος πρώην ηγέτης σήκωσε την τρίχα των Εσουατινών. Διότι στην ομιλία του συνιστούσε στο κόμμα, ή ό,τι είχε απομείνει από αυτό, να μη χρησιμοποιούνται φτηνοί εντυπωσιασμοί και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε εχθροπάθειες και ηθικολογικός ελιτισμός! Ένας δημοσιογράφος του Εσουατίνι, σε αντίπαλη εφημερίδα, διερωτήθηκε πού ήξερε όλες αυτές τις τακτικές ο πρώην. Και τότε θυμήθηκε ότι ο μπαγάσας τα ήξερε γιατί τα εφάρμοζε πιστά, όταν ήταν στα πράγματα. Μέχρι και φυλακή ήθελε να βάλει τους αντιπάλους του, χρησιμοποιώντας μάλιστα ένα καλόπαιδο κολλητό του, που δεν του έφτανε η φυλακή αλλά ήθελε ορισμένους να τους θάψει και στη γη. Κυρίως δημοσιογράφους. Θυμήθηκε ακόμη ότι ο κολλητός του ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη, διότι η Coalition πήγαινε κατά διαόλου και ήθελε να τη σώσει!

Τελικώς, ο πρώην έμεινε με το βραβείο στο χέρι, που μπορεί πάντως να το πουλήσει και στο γιουσουρούμ, αν συναντήσει τα δύσκολα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή