Μία από τις μεγαλύτερες μπαρούφες που έχουν ειπωθεί σε αυτή τη χώρα, πολιτικοκοκοινωνικού περιεχομένου -λέω μία διότι η μπαρουφολογία είναι ακατάσχετη-, είναι ότι όταν ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μία φυλακή.

Αντιθέτως, αποκαλύπτεται τελευταίως ότι όσο πιο πολλά σχολεία ανοίγουν, θα προκαλείται το αδιαχώρητο στις φυλακές! Εννέα χιλιάδες συλλήψεις ανηλίκων μέσα σε έναν χρόνο για παραβατική συμπεριφορά, με τα περισσότερα περιστατικά να είναι βίας.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, λες και το ένα περιστατικό αποτελεί παράδειγμα για ορισμένους προκειμένου να μιμηθούν αυτό που συνέβη και να επιδείξουν το δικό τους νταηλίκι. Το φαινόμενο είναι κρίσιμο και με επικίνδυνες προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι η πολιτεία πρέπει αμέσως να σηκώσει το βάρος της θεραπείας του. Διαφορετικά, θα προστεθεί άλλη μία κοινωνική γκρίνια σε αυτές που υπάρχουν.

Δεν θα συμφωνήσουμε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη που είπε ότι είναι δύσκολο να στέλνεις «ένα παιδί στο αναμορφωτήριο». Παιδί με φαλτσέτα; Σήμερα, τα παιδιά, όπως έχει ξαναγραφτεί σε αυτήν εδώ τη στήλη, ωριμάζουν πολύ πριν από την ώρα τους. Έχουμε περάσει σε άλλες εποχές, που το πεντάχρονο ξέρει να χειρίζεται κινητό και τάμπλετ.

Επομένως, πώς ανεχόμαστε να πέφτει το όριο ηλικίας, προκειμένου να ψηφίζουν όλο και νεότερες ηλικίες -άλλη μία σκόπιμη πρωτοβουλία των αριστερών για να πάρουν νεολαιίστικες ψήφους-, και να μην πέφτει το όριο ηλικίας και για ποινικές ευθύνες, όταν μάλιστα τα κρούσματα που σημειώνονται θα μπορούσαν να τα είχαν διαπράξει και μεγάλοι;

Όταν με την απειλή μαχαιριού ληστεύει ένας ανήλικος έναν άλλον, όπως θα έκανε ένας άνδρας, έχει μικρή ηλικία για να εκτίσει ποινή πίσω από τα κάγκελα; Και αν κάποιοι έχουν ακόμη ευαισθησία στα υπό εκκόλαψη αποβράσματα της αυριανής κοινωνίας, δεν σκέπτεται η πολιτεία ότι οι ποινές-χάδι, λόγου χάρη, στους γονείς, που έχουν και την άμεση ευθύνη της επίβλεψης και διαπαιδαγώγησης των βλαστών τους, δεν δρουν αποτρεπτικά, αλλά, αντιθέτως, δηλώνουν ευκαιρία για επανάληψη της ποινικά κολάσιμης πράξης;

Και να τι θα μπορούσε να γίνει για τους ανεύθυνους γονείς, που, όπως φαίνεται, αυξάνονται και πληθύνονται. Να τους ταράξει η πολιτεία στη χρηματική «καμπάνα». Μόλις συλλαμβάνεται το παιδάκι του να διαπράττει τα ανήκουστα, να του στέλνει τον λογαριασμό, μέσω της εφορίας, με ποσό που θα έχει προσδιορίσει η πολιτεία, αναλόγως της βαρύτητας του αδικήματος που θα έχει διαπράξει το ανήλικο «φρούτο».

Έδειρε τον καθηγητή; Ένα πενηντάρι χιλιάδες ευρώ θα ήταν ό,τι πρέπει για τον μπαμπάκα που ανέθρεψε έναν νταή! Και είπαμε: Το «κοστούμι» θα του το κόβει η εφορία, ώστε να ξέρει πως έτσι και δεν πληρώσει υπάρχουν και κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Και τότε, ας πει ο μπαμπάκας: Πονάνε, ωρέ, τα παλικάρια;

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 30/09/2024