Ένα από τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που ανεξαρτητοποιήθηκε, στη σχετική, μακροσκελή μάλιστα, δήλωσή του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν πρόκειται να υπηρετήσει τα σχέδια όλων αυτών που «ντροπιάζουν την ιστορία της Αριστεράς»!

Αν δεν κάνω λάθος, την αλήθεια για την πραγματική και όχι μυθολογική ιστορία της Αριστεράς την έχουν «περιγράψει» παλαιοί αριστεροί που βίωσαν εκ των ένδον τι ήταν οι κομμουνιστές. Μάλλον το συγκεκριμένο αριστερό μέλος που ανεξαρτητοποιήθηκε στο όνομα της ιστορίας της Αριστεράς θα πρέπει να διαβάσει λ.χ. το βιβλίο του Τάκη Λαζαρίδη -που είχε δικαστεί μαζί με τον (πράκτορα) Μπελογιάννη- με τίτλο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι».

Στο οποίο εξηγεί για ποιο λόγο θεωρούσαν το ΚΚΕ εθνοπροδοτικό. Γράφει για τους παλαιούς συντρόφους του: «Δεν ξεχνούσαν ποτέ πως ήταν διορισμένοι από την Κομμουνιστική Διεθνή, πως το ΚΚΕ ήταν οργανικό τμήμα της ΚΔ και είχαν συνεπώς την υποχρέωση να εφαρμόζουν πιστά τις αποφάσεις και τις εντολές της. Τις αποφάσεις και τις εντολές, σε τελευταία ανάλυση, των σοβιετικών ηγετών». Με άλλα λόγια, είχαν την πατρίδα τους γραμμένη στα παλαιότερα των υποδημάτων τους στο όνομα της παροχής υπηρεσιών σε μία ξένη δύναμη.

Είναι ή δεν είναι αυτή η έννοια του εθνοπροδότη;... Αλλά και ένας παλιός πρώην αριστερός ο Γιάννης Βούλτεψης γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του Λαζαρίδη: «Για την Ελλάδα, το συμπέρασμα του Τάκη Λαζαρίδη συμπυκνώνεται σε δύο μόνο λέξεις: ΕΥΤΥΧΩΣ, ΗΤΤΗΘΗΚΑΜΕ! Δηλαδή, ευτυχώς ηττήθηκε το ΚΚΕ τον Δεκέμβριο του 1944 στην Αθήνα και το καλοκαίρι του 1949 στον Γράμμο και στο Βίτσι. Ευτυχώς για την Ελλάδα, αλλά και για μας τους ίδιους»! Να θυμίσουμε ότι οι ιδεολογικοί μέντορες του ΣΥΡΙΖΑ και των όποιων νυν και πρώην μελών του που κόπτονται μην τυχόν και αμαυρωθεί η ιστορία της Αριστεράς ήταν αυτοί που ήθελαν να «ξεπουλήσουν» τη Μακεδονία. Το 1924 το ΚΚΕ είχε υιοθετήσει την πολιτική της Κομιντέρν για ενιαία Μακεδονία και Θράκη.

Η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, το 1934, είχε αποφασίσει να αγωνιστεί για την αυτοδιάθεση μέχρις αποχωρισμού των καταπιεζομένων Μακεδόνων και Θρακών «και να συνεργαστεί προς τον σκοπόν αυτόν με τις βουλγαρικές οργανώσεις της εσωτερικής επαναστατικής μακεδονικής οργάνωσης και της Θρακικής επαναστατικής οργάνωσης»! Κατά την Κατοχή επέτρεπε την ίδρυση σλαβομακεδονικών σχολείων και τη σύσταση ιδιαίτερης κομμουνιστικής σλαβομακεδονικής οργάνωσης (ΣΝΟΦ). Κατά τον Εμφύλιο ευνοούσε τις αλυτρωτικές τάσεις ανάμεσα στους Σλαβομακεδόνες που επεδίωξαν την προσάρτηση της ελληνικής Μακεδονίας σε ένα ξεχωριστό «μακεδονικό κράτος».

Το 1949, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του, το ΚΚΕ δέχτηκε τη σύσταση ενός ενιαίου και ανεξάρτητου «μακεδονικού» κράτους στο πλαίσιο μιας φιλοσοβιετικής Βαλκανικής Ομοσπονδίας. Αυτά τα ολίγα για την ιστορία της Αριστεράς…


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»