Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπόρεσε για την προστασία των παιδιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως δεν μπορεί κανείς να τα περιμένει όλα από το κράτος, το οποίο σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις αλλά και άλλες ρυθμιστικές έκανε τους αριστερούς να μιλούν, όπως στο παρελθόν, για τις κρατικές παρεμβάσεις, περί αστυνομικού κράτους και άλλα φληναφήματα των εραστών της ασυδοσίας.

Το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε παρέχει τα τεχνολογικά εργαλεία στους γονείς. Από κει και πέρα όμως, αν θα εξακολουθήσουν τα παιδιά την ιδιότυπη απομόνωσή τους και ένα είδος αυτισμού με τις διάφορες πλατφόρμες και με το κινητό τηλέφωνο, είναι ζήτημα που οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν να το λύσουν. Χρησιμοποιώντας και τα μέσα που τους παρέχονται. Το σχετικό μέτρο ελήφθη.

Το αν θα εξακολουθήσουν τα παιδιά την ιδιότυπη απομόνωσή τους και ένα είδος αυτισμού με τις διάφορες πλατφόρμες και με το κινητό τηλέφωνο, είναι ζήτημα που οι ίδιοι οι γονείς οφείλουν να το λύσουν


Όμως η αποτελεσματικότητά του είναι φυσικό να μην εναπόκειται στην κυβέρνηση αλλά στις οικογένειες. Όπως έχει αυτή η στήλη και με άλλη ευκαιρία επισημάνει και κυρίως στο θέμα της βίας των ανηλίκων, τη βασική ευθύνη για το αν ένα παιδί βιαιοπραγεί, κακοποιεί και γενικώς επιδεικνύει μία παραβατική συμπεριφορά την έχουν οι γονείς και ο τρόπος με τον οποίο διαπαιδαγωγούν τους βλαστούς τους. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον εθισμό των παιδιών με τις οθόνες κινητών ή υπολογιστών. Όπως δηλαδή αφήνει μια οικογένεια στο έλεος της τύχης την ανατροφή του παιδιού ή των παιδιών της, επειδή θέλει να ασχολείται με άλλα πράγματα, αγνοώντας ποιες ακριβώς είναι οι υποχρεώσεις της απέναντι σε αυτούς που έφερε στον κόσμο, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στη διέξοδο που επιλέγουν για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και να μην τους ενοχλούν τα παιδιά. Τα αφήνουν στο έλεος του διαδικτύου, αυτά «κολλάνε» εθιστικά στη νέα τους απασχόληση και οι γονείς νομίζουν ότι έχουν λύσει ένα πρόβλημα, αυτό της δικής τους ησυχίας, ενώ έτσι δημιουργούν ένα άλλο μεγαλύτερο. Το οποίο θα φανεί κάποια στιγμή στην κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών τους -και εννοούμε την αντικοινωνικότητά τους-, στην πιθανή απομόνωσή τους και σε μια εχθροπάθεια που πιθανώς να αναπτύξουν, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να συναγελάζονται με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, που και αυτά ενδεχομένως τελούν στην ιδιότυπη απομόνωση του διαδικτύου.

Η τεχνολογία ασφαλώς έχει κάνει πιο εύκολη τη ζωή μας, αλλά δεν παύει να ισχύει αυτό που πρωτοειπώθηκε για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, όταν μπήκαν στη ζωή μας. Ότι πρόκειται για το πιο έξυπνο ηλίθιο μηχάνημα, δεδομένου ότι βγάζει ό,τι το τροφοδοτείς. Ασφαλώς οι υπολογιστές, τα κινητά και οποιοδήποτε άλλο ηλεκτρονικό μέσο έγιναν εξυπνότερα, αλλά ακόμη και αν δεν τροφοδοτούνται από τον άνθρωπο όπως ενδεχομένως η τεχνητή νοημοσύνη, πάλι έχουν κάποια συνάφεια με την ηλιθιότητα. Κάνουν ηλίθιους τους ανθρώπους.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή