Το βέβαιο είναι ότι ένας αρμόδιος υπουργός δεν μπορεί να έχει γνώση των πάντων. Ακόμη και του τομέα τον οποίον διευθύνει. Προφανώς και υπάρχει διαφορά μεταξύ πολιτικής αρμοδιότητας και επιστημονικής. Να δικαιολογήσω τον πρόλογο αυτό. Η Ελλάδα -όπως άλλωστε και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου- αντιμετωπίζουν τον σοβαρό κίνδυνο της λειψυδρίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ και χρόνια προβλέπεται ότι οι προσεχείς πόλεμοι θα είναι για το νερό. Κάτι που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό και συμπαντικό. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα είχαμε βροχές που προκάλεσαν μάλιστα σε ορισμένες περιοχές και πλημμύρες - και κατά πάσα πιθανότητα παρά την καλοκαιρία θα έχουμε και πάλι βροχοπτώσεις. Μόνο που αυτές είναι μάλλον αραιό φαινόμενο και όχι με διάρκεια, ώστε να πούμε μετά βεβαιότητος ότι η ανομβρία δεν θα προκαλέσει λειψυδρία. Άκουγα σε ραδιοφωνική εκπομπή ειδικό επιστήμονα, με ακαδημαϊκή θητεία στο εξωτερικό, ο οποίος αναφερόμενος στην έλλειψη νερού λόγω ανομβρίας είπε ότι έχει γίνει καραμέλα η φράση «κλιματική αλλαγή». Και ότι σε αυτή δεν πρέπει να αποδίδονται πλέον τα πάντα, όσον αφορά τα φαινόμενα που παρατηρούνται στον πλανήτη μας.

Ασφαλώς, υπάρχει και ένα ποσοστό ευθύνης της κλιματικής αλλαγής για ορισμένα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται και τα οποία προκαλούν καταστροφές. Όμως, όπως παρατηρούσε ο επιστήμονας, υπάρχει τρόπος, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία που έχει αναπτύξει ο άνθρωπος, να αντιμετωπιστούν και οι κίνδυνοι από τα συχνά φαινόμενα της φύσης. Ο συγκεκριμένος επιστήμονας ήταν ειδικός στην τροποποίηση του καιρού, που προφανώς είναι μία ειδικότητα την οποία οι ανάγκες δημιούργησαν σε επιστημονικό επίπεδο! Και ανακοίνωσε ότι σε περιόδους ανομβρίας υπάρχουν τρόποι πρόκλησης βροχής ώστε έτσι να αυξηθούν τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες.

Η μέθοδος επιτυγχάνεται με αεροσκάφη που πετούν μέσα στα σύννεφα και τα «βομβαρδίζουν» με απλό αλάτι, το οποίο έχει την ίδια κρυσταλλική δομή που έχει ο πάγος. Το αλάτι προκαλεί, όπως είπε ο ειδικός, μία συμπύκνωση, που πολλαπλασιάζει σε μεγάλο βαθμό, τους παγοκρυστάλλους. Και όπως εξήγησε, με τις ανοδικές κινήσεις που σημειώνονται μέσα στα σύννεφα βαραίνει η σταγόνα και πέφτει κάτω σαν βροχή. Είναι προφανές ότι ένας συνδυασμός του είδους των ψεκασμών των νεφών και της αφαλάτωσης μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική λύση για τη χώρα μας. Αυτές άλλωστε οι μέθοδοι είτε μεμονωμένες είτε σε συνδυασμό εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα μιας παρατεταμένης ανομβρίας. Και όχι μόνο για την έλλειψη πόσιμου ύδατος αλλά και για τις αγροτικές καλλιέργειες. Έτσι προκαλώντας βροχή ή και χιόνι σε λεκάνες απορροής και ταμιευτήρες αντιμετωπίζεται η λειψυδρία.

Το συμπέρασμα είναι ότι η επιστήμη προσφέρει λύσεις. Αρκεί να εφαρμόζονται - καθώς η εφαρμογή των λύσεων αυτών είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή