Η µοναρχία στην Ελλάδα έχει και ληξιαρχική πράξη θανάτου. ∆ιπλή µάλιστα. Μία µε το δηµοψήφισµα της χούντας, το οποίο ήταν κατά τα άλλα κατευθυνόµενο, και µία άλλη µε το δηµοψήφισµα όταν αποκαταστάθηκε η ∆ηµοκρατία στη χώρα µας. Θα λέγαµε επίσης ότι επισφραγίστηκε αυτή η ληξιαρχική πράξη και µε δηλώσεις του Κωνσταντίνου περί σεβασµού της βούλησης του ελληνικού λαού και ότι δεν υπήρχε πρόθεση από πλευράς της τέως βασιλικής οικογένειας για παλινόρθωση της µοναρχίας.

Μέχρις εδώ καλά. ∆όθηκε, όπως άλλωστε επιβαλλόταν, η ελληνική ιθαγένεια στους απογόνους του Κωνσταντίνου και έληξε επίσης µία άλλη πολυετής εκκρεµότητα.

Αυτά δεν γράφονται χάριν µιας ιστορικής απλώς ανασκόπησης αλλά µε συγκεκριµένη αφορµή. Μετά τον θάνατο του Κώστα Σηµίτη, κυρίως, στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρωτίστως στο TikTok, που έχει µεγάλη επισκεψιµότητα, αναρτώνται σε σταθερή βάση είτε σκηνές από το βασιλικό παρελθόν είτε στιγµιότυπα από τους γιους του Κωνσταντίνου και ιδιαιτέρως του Παύλου. Είναι αναρτήσεις µε σαφή στόχο, που είναι λες και προλειαίνεται το έδαφος και προειδοποιείται η κοινή γνώµη για µία προοπτική από αυτές που επιτρέπει η λειτουργία ενός δηµοκρατικού πολιτεύµατος. Τι εννοούµε; Ότι σε δηµοκρατικό πολίτευµα επιτρέπεται, µε βάση τις προϋποθέσεις του Συντάγµατος, η δηµιουργία κόµµατος από οιονδήποτε Έλληνα πολίτη. Και ο Παύλος είναι πλέον Έλληνας πολίτης. Αυτοί δε που προλειαίνουν το έδαφος θεωρούν ότι στην αντίληψη της κοινής γνώµης δεν µπορεί να έχει αρνητικότερες σκέψεις µία τέτοια προοπτική σε σχέση µε αυτό που πιστεύουν για το κόµµα πίσω από το οποίο βρισκόταν η ηγεσία της έκνοµης Χρυσής Αυγής. Οι προθέσεις του γιού του Κωνσταντίνου δεν είναι γνωστές ακόµη, εντούτοις προφανώς κολακεύεται από τη διαπίστωση ότι υπάρχουν ακόµη οπαδοί, ύστερα από τόσα χρόνια, της βασιλικής οικογένειας. Και αυτό αποτελεί στη σκέψη κάποιων µία καλή αφορµή ώστε να προετοιµάζουν το έδαφος για µια εµπλοκή του Παύλου στην πολιτική.

Προ δύο ετών αναφορικά µε τις προθέσεις του το περιβάλλον του είχε διαψεύσει το ενδεχόµενο ανάµειξής του µε την πολιτική, υπό την έννοια είτε ότι ο ίδιος θα ίδρυε κόµµα είτε ότι θα βρισκόταν πίσω από κάποιο άλλο. Όµως η περαιτέρω αναφορά της σχετικής ανακοίνωσης, που δικαιολογούσε τη µη ανάµειξη του Παύλου στην πολιτική, προκαλούσε εύλογα ερωτηµατικά. Και αυτό διότι ανέφερε ότι «η αρχή της οικογένειας συνολικά είναι πως δεν είναι δυνατόν ο Παύλος ή οποιοδήποτε άλλο µέλος της οικογένειας να εκπροσωπεί µόνο ένα κοµµάτι του λαού. Αυτό θα συνέβαινε µε την ίδρυση ενός κόµµατος ή ενός πολιτικού φορέα, κάτι που κανείς δεν επιθυµεί». Και τα ερωτήµατα δηµιουργούντο από τη στιγµή που η µη εκπροσώπηση όλου του λαού αλλά µόνο ενός τµήµατός του παραπέµπει είτε στη βασιλεία είτε στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας!

Μία άλλη δε αφορµή, τουλάχιστον όπως αυτοί κρίνουν, είναι ότι ορισµένα από τα κόµµατα που βρίσκονται στον δεξιό της Νέας ∆ηµοκρατίας χώρο έχουν αποµυθοποιηθεί µε όσα υποστηρίζουν ή µε το περιεχόµενο της ρητορείας των επικεφαλής τους. Εποµένως γιατί να µην υπάρχει χώρος και για ένα άλλο κόµµα, η σοβαρότητα πάντως του οποίου θα δοκιµαζόταν στην πράξη, οπότε µέχρι τη δοκιµασία αυτή, όπως συνέβη και µε τα προαναφερθέντα κόµµατα, οι προοπτικές ενός σχηµατισµού υπό τον Παύλο είναι καλές.

Υπολογίζουν ακόµη οι προωθούντες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτή την προοπτική ότι σε συγκεκριµένες Περιφέρειες, όπου οι βασιλικές ψήφοι ήταν ιδιαιτέρως υπολογίσιµες, και µάλιστα στα νότια της Πελοποννήσου, ένα τέτοιο κόµµα έχει προοπτική, µεγαλύτερη µάλιστα από αυτή που έχουν τα σηµερινά κόµµατα που κινούνται στη ∆εξιά και στην άκρα ∆εξιά.

Υπενθυµίζεται ότι την εποχή που είχε βγει η ανακοίνωση από το περιβάλλον του Παύλου, που διέψευδε την ανάµειξή του στην πολιτική, ο εκδότης φιλοβασιλικού περιοδικού είχε µιλήσει στον τηλεοπτικό σταθµό Mega και είχε ανακοινώσει ότι θα αποστελλόταν προσωπική επιστολή στον Παύλο, στην οποία θα αναφερόταν η ισχυρή θέληση ανθρώπων που επιθυµούν να δουν είτε τον ίδιο να αναµειγνύεται στην πολιτική είτε να δώσει το χρίσµα σε κάποιον να ιδρύσει κόµµα!

Στις σχετικές δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθµό γινόταν αναφορά σε αυτούς που υποτίθεται ότι θέλουν να αναµειχθεί ο Παύλος µε την πολιτική, στους οποίους περιλαµβάνονταν σωµατεία, πανεπιστηµιακοί αλλά και πολίτες…