Τo να θεωρείται ότι οι δασμοί που βάζει ο Τραμπ δεν θα θίξουν τα ελληνικά προϊόντα στην έκταση που θα πλήξουν τις οικονομίες άλλων χωρών είναι μία εκτίμηση με διπλή ανάγνωση. Διότι μπορεί να μην πληττόμεθα όπως οι άλλοι, αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εξαγωγές σε τέτοιο επίπεδο που θα μας ζημίωναν οι δασμοί. Με άλλα λόγια, δεν έχουμε προϊόντα προς εξαγωγή, γιατί δεν έχουμε παραγωγή. Κοινώς, δεν παράγουμε, γεγονός το οποίο είναι άκρως απογοητευτικό. Ας μην ανατρέξουμε στους λόγους της παραγωγικής παρακμής. Και δεν είναι μόνο η κρατική γραφειοκρατία που συνέβαλε σε αυτό, καθώς και τόσοι άλλοι λόγοι που δεν είναι της παρούσης και έχουν αναλυθεί διεξοδικώς από πιο αρμόδιες στήλες. Υπήρξε στο παρελθόν μια δυσανεξία απέναντι στην επιχειρηματικότητα, τη δεκαετία του ’80, η οποία οδήγησε σε αποβιομηχάνιση της Ελλάδας -όποια εν πάση περιπτώσει βιομηχανία είχε-, και είχαμε παραδείγματα που παραγωγικές μονάδες εγκατέλειψαν λόγω αυτής της εχθρότητας προς την επιχειρηματικότητα τη χώρα και μετέτρεψαν τις εδώ δραστηριότητές τους σε… εμπορικές!

H κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης επενδύσεων. Βεβαίως, χρειάζονται κίνητρα, και όχι μόνο φορολογικά ή εξουδετέρωσης της ασφυκτικής γραφειοκρατίας. Υπάρχει, πάντως, ένα παράδειγμα προς κυβερνητικό προβληματισμό. Προ ετών η Ιταλία επιχείρησε -για να βελτιώσει την εγχώρια ανάπτυξη- ένα τολμηρό βήμα.

Έτσι:

  • Καθιέρωσε κίνητρα για τη συγχώνευση επιχειρήσεων. Όσες επιχειρήσεις συγχωνεύονταν δικαιούνταν να τύχουν φορολογικής απαλλαγής σε ποσοστό 30% επί του ποσού που θα δαπανούσαν για τις μελέτες συγχώνευσης.
  • Η ιταλική κυβέρνηση διέθεσε το ένα τρίτο των δημόσιων δαπανών -δηλαδή υπήρξε πρόβλεψη στον κρατικό προϋπολογισμό-, για τη χρηματοδότηση των ερευνών που θα κάνουν οι επιχειρήσεις σε συνεργασία με πανεπιστήμια ή οργανισμούς ερευνών για καινοτόμα προϊόντα.
  • Αποφασίστηκε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και αναθεωρήθηκε το Πτωχευτικό Δίκαιο. Στη χώρα μας, αν δεν κάνω λάθος, δυσκολεύεσαι να ανοίξεις μια επιχείρηση και τραβάς τα πάνδεινα αν θελήσεις να την κλείσεις.
  • Απελευθερώθηκαν τα κλειστά επαγγέλματα -για την ακρίβεια, πάντως, ομολογώ ότι δεν ξέρω αν ισχύουν ακόμη στη χώρα μας-, και απλοποιήθηκαν ακόμη και οι μεταβιβάσεις αυτοκινήτων!
  • Καθιερώθηκε η αναστολή της οικονομικής βοήθειας που δίδεται σε επιχειρήσεις οι οποίες αποφασίζουν να μη διατηρούν τη δραστηριότητά τους σε έρευνα και ανάπτυξη στην Ιταλία. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και σε βάρος εταιρειών που παράγουν σημαντικό μέρος των προϊόντων τους -αντί στην Ιταλία- στο εξωτερικό!
  • Καθιέρωσαν, τέλος, οι Ιταλοί ειδικό μπόνους ίσο προς έναν μισθό για τον άνεργο ο οποίος θα θελήσει να πάει σε εργασία που βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 100 χλμ. μακρύτερα από τον προηγούμενο τόπο εργασίας του, ως κίνητρο για την απροθυμία ακόμη και αυτών που δεν έχουν δουλειά να μετακινηθούν.
Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή