Τα πολλά και έντονα περιστατικά βίας και παραβατικότητας μεταξύ ανηλίκων, εντός ή εκτός σχολικού περιβάλλοντος, αναστατώνουν σύσσωμη την ελληνική κοινωνία.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδεικνύοντας για ακόμη μία φορά γρήγορα αντανακλαστικά, παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο μία νέα εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών άνω των 12 ετών, μέσω της οποίας θα ειδοποιείται η Αστυνομία κάθε φορά που ένας ανήλικος θα αισθάνεται ότι απειλείται και θα χρησιμοποιεί την εφαρμογή. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια κάθε παιδιού αλλά και κάθε γονέα, καθώς στην εφαρμογή θα υπάρχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους ή να αντιληφθούν όταν συμβαίνει κάτι που χρήζει της προσοχής τους. Η κυβέρνηση όμως δεν σταματά στη δημιουργία αυτής της εφαρμογής.

Προχωρά άμεσα στην αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα σε ό,τι αφορά επαναλαμβανόμενες αξιόποινες πράξεις από ανήλικους. Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές το αυτονόητο, ότι δηλαδή το κράτος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ευθύνη της οικογένειας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών και γνωστοποίησε ότι θα γίνουν αλλαγές και στις ποινές σε ζητήματα που αφορούν παραμέληση ανηλίκων.

Τo «stop bullying», που αφορά το σχολικό περιβάλλον, φαίνεται ήδη να έχει φέρει θετικά αποτελέσματα σε ζητήματα που εν αρχή προκύπτουν και αντιμετωπίζονται εντός των σχολικών μονάδων. Η ζωή των μαθητών ωστόσο δεν αρχίζει και τελειώνει στα προαύλια των σχολείων. Για τον λόγο αυτόν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσεγγίζει ολιστικά το ζήτημα της παραβατικότητας των ανηλίκων και προχωράει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι κανένα παιδί να μη νιώθει απειλή ή κίνδυνο.

*Ορφέας Γεωργίου, πρόεδρος ΟΝΝΕΔ