Ένας από τους βασικότερους πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η Υγεία, και ειδικότερα η πρόληψη. Ο εκσυγχρονισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας ανά την επικράτεια, η ενίσχυση του ρόλου του προσωπικού ιατρού και η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση αποτελούν μόνο μερικές από τις δραστικές αλλαγές που συντελούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους στον τομέα της Υγείας αποτελεί και η προληπτική ιατρική, που γίνεται πλέον τρόπος ζωής. Με το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», μπήκε στην ετήσια φαρέτρα χιλιάδων γυναικών η υπενθύμιση για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Μέσω της άυλης συνταγογράφησης οι γυναίκες από 45 έως 74 ετών λαμβάνουν στο κινητό τους με SMS ψηφιακό παραπεμπτικό, ενώ εκείνες που δεν διαθέτουν άυλη συνταγογράφηση δικαιούνται να αιτηθούν σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα Υγείας την έκδοση του εν λόγω παραπεμπτικού.

Η προληπτική ιατρική στην χώρα μας δεν σταματά εκεί. Με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων μπαίνει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη, που στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων. Κατά τον ίδιο τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω, περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών θα εξετάζονται σε ετήσια βάση προληπτικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με PAP Test, HPV DNA Test αλλά και κολποσκόπηση και βιοψία σε περίπτωση ευρημάτων. Επιπλέον, προληπτικά θα εξετάζονται οι πολίτες, με τα πρώτα SMS να έχουν ήδη σταλεί, για καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή και δωρεάν ετήσιος καρδιαγγειακός έλεγχος σε περίπου 5,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 έως 70 ετών.

Η προληπτική ιατρική λοιπόν προσφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος. Οι πολίτες απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς σοβαρές ασθένειες εντοπίζονται σε πρώιμα στάδια, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για επεμβατικές, ψυχοφθόρες και συχνά αναποτελεσματικές θεραπείες. Παράλληλα, ενισχύεται η συνολική υγεία του πληθυσμού, μειώνοντας την πίεση στο σύστημα Υγείας.

*Ο κ. Γεωργίου είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ