Για πρώτη φορά στη χώρα μας, υλοποιείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Η καμπάνια της Εθνικής Δράσης κατά της παιδικής παχυσαρκίας «Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα» απευθύνεται σε γονείς και παιδιά ηλικίας έως 17 ετών. Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη UNICEF έχει ξεκινήσει δράσεις ενημέρωσης ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί μία νέα κουλτούρα υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι ανησυχητικά και ιδιαίτερα υψηλά. Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η απαιτητική καθημερινότητα και η ευκολία των γρήγορων γευμάτων, σε συνδυασμό με την απουσία άσκησης, έχουν φέρει στην επιφάνεια το πολύ σοβαρό ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, με τους κινδύνους για τη γενικότερη υγεία των παιδιών τόσο επί του παρόντος όσο και μελλοντικά να αυξάνουν διαρκώς.

Στόχος του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας με παρεμβάσεις που θα ελαχιστοποιήσουν τους παράγοντες κινδύνου του φαινομένου. Γονείς και παιδιά μπορούν να ενημερωθούν σχετικά με τις στρατηγικές του προγράμματος στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Σύντομα θα είναι διαθέσιμη και μία εφαρμογή για κινητά, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ακολουθήσουν σχεδιασμένα βήματα προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, που θα εμπεριέχουν μεταξύ άλλων δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς αλλά και δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιούνται δράσεις, σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση των παιδιών να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους, καλλιεργώντας παράλληλα υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Επίσης, η εφαρμογή του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται πιλοτικά σε αρκετά σχολεία της χώρας, ενώ από το νέο σχολικό έτος θα εφαρμοστεί καθολικά.

Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών αποτελεί προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Με την πρόληψη να αποτελεί ασπίδα για το μέλλον, η Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας γίνεται άρμα στο παρόν και «ρίχνουμε όλο μας το βάρος» στην καλύτερη δυνατή υγεία των παιδιών.

*Ο Ορφέας Γεωργίου είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»