Η χώρα μας χρειάζεται μία νέα γενιά δραστήρια, με γνώσεις, εμπειρίες και βιώματα. Να απορροφούν, με την απόκτηση των πτυχίων τους, όλες τις δυνατότητες που μπορεί ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να προσφέρει.

Αναγνωρίζοντας ακριβώς αυτό, ο βασικός στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι να γίνεται διαρκώς περισσότερο εξωστρεφής, περισσότερο αποδοτική στους φοιτητές. Τα προγράμματα Erasmus και Erasmus+ είναι ευρέως γνωστά στη φοιτητική κοινότητα και αποτελούν μια εξαιρετική ακαδημαϊκή επιλογή για τον εμπλουτισμό των γνώσεων κατά τη διάρκεια των σπουδών ή της πρακτικής άσκησης. Οι διαδικασίες, πλέον, έχουν απλουστευτεί και οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και σπουδαστές έχουν άμεση πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα ανταλλαγής και κινητικότητας φοιτητών.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και η ΟΝΝΕΔ υποστηρίζουν διαχρονικά τις προτάσεις που βελτιώνουν και εκσυγχρονίζουν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η αύξηση των συνεργασιών των ελληνικών πανεπιστημίων με ευρωπαϊκά και διεθνή ιδρύματα, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή περισσότερων φοιτητών στα προγράμματα Erasmus, και η βελτίωση των οικονομικών προϋποθέσεων συμμετοχής στα προγράμματα Erasmus+ είναι μόνο μερικές από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στον δημόσιο διάλογο, προκειμένου να γίνει ακόμη ένα βήμα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τα ελληνικά πτυχία να χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα στην ευρωπαϊκή και διεθνή «αρένα».

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναβαθμίζει τα προγράμματα κινητικότητας των φοιτητών και προχωράει σε κάτι πάρα πολύ απλό, αλλά εξαιρετικά καινοτόμο. Πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το εσωτερικό Erasmus, για το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2024-2025.

Σε αυτό, κάθε προπτυχιακός φοιτητής/ τρια, που δεν έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης του προγράμματος σπουδών, μπορεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο να σπουδάσει σε ομοειδές ή μη ομοειδές πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου άλλου ΑΕΙ εντός της χώρας. Το Πρόγραμμα Εσωτερικής Κινητικότητας Φοιτητών θα καταφέρει να προσφέρει στους φοιτητές, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και στις τοπικές οικονομίες. Στους φοιτητές θα προσφέρει νέες εμπειρίες, θα διευρύνει τον κύκλο τους, κάτι που μετέπειτα στην επαγγελματική τους πορεία θα αποβεί εξαιρετικά σημαντικό, και θα αυξήσει τις γνώσεις τους.

Στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα αυξήσει την εξωστρέφεια και, αναπόφευκτα, θα επιτύχει και καλύτερη διασύνδεση μεταξύ των ιδρυμάτων. Τέλος, θα ενισχύσει και την τοπική οικονομία των πόλεων όπου βρίσκονται τα ΑΕΙ, καθώς νέες και νέοι από διάφορα μέρη της Ελλάδας θα ζουν για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο σε μία διαφορετική περιοχή από αυτή που αρχικά φοιτούσαν.

Κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας είναι και μία προσπάθεια αναβάθμισής τους. Όσο τα πανεπιστήμια εξελίσσονται, γίνονται καινοτόμα και ανταγωνιστικά, τόσο οι φοιτητές κερδίζουν ακαδημαϊκό έδαφος. Ό,τι φέρνει το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα πιο κοντά στις διεθνείς, καλές πρακτικές σχετικά με την Ανώτατη Εκπαίδευση μόνο οφέλη μπορεί να έχει τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

*Ο κ. Γεωργίου είναι πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 20/12/2024