Σε αντίθεση µε τα αριστερά, σοσιαλιστικά, εργατικά και κεντροαριστερά ευρωπαϊκά κόµµατα, τα οποία βρίσκονται σε κάθετη πτώση και έχουν εξοβελιστεί από σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις -µόνο ένα, αυτό της Μάλτας, βρίσκεται στην εξουσία µε την ψήφο του λαού- στις προσεχείς εκλογές στο Ηνωµένο Βασίλειο οι Εργατικοί αναµένεται, όπως όλες οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν, να θριαµβεύσουν. Και µάλιστα παρά το γεγονός ότι ο σερ Κιρ Στάρµερ ανέλαβε την ηγεσία του κόµµατος σε µια πολύ δύσκολη πολιτικά περίοδο, εν µέσω της πανδηµίας του κορονοϊού.

Θα περίµενε κάποιος πως µοναδικό τους όπλο θα ήταν µια επιθετική ρητορική. Αλλά έπραξαν το ακριβώς αντίθετο. Επέλεξαν µια εντελώς διαφορετική ρητορική από αυτή των άλλων συγγενών κοµµάτων.

Για την ακρίβεια, η ρητορική τους υπήρξε εντελώς αντίθετη:
  • Κατά την πανδηµία στήριξαν τα µέτρα της κυβέρνησης Τζόνσον και τάχθηκαν κατά των ακραίων αρνητών.
  • Στηρίζουν την επιχειρηµατικότητα και τάσσονται κατά των κρατικοποιήσεων και των υπερβολικών φόρων στις επιχειρήσεις.
  • ∆εν µοιράζουν υποσχέσεις και υποστηρίζουν την ανάγκη για κοστολογηµένα προγράµµατα, µε βέβαιη χρηµατοδότηση, διακηρύσσοντας πως δεν πρόκειται να πετούν αριθµούς στον αέρα.
  • Κρατούν αποστάσεις από τις απεργίες, προκρίνουν την οδό των διαπραγµατεύσεων µε τα συνδικάτα (µε τα οποία συχνά συγκρούονται) και αρνούνται να υποστηρίξουν υπερβολικά αιτήµατα που δεν τα αντέχει ο προϋπολογισµός. ∆εν δίστασαν µάλιστα να πουν ότι υπάρχουν εργαζόµενοι που διαφωνούν µε τις απεργίες, διότι χάνουν χρήµατα τα οποία χρειάζονται.
  • Υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει δηµοσιονοµική πειθαρχία, διαφορετικά η χώρα θα µπει σε έναν φαύλο κύκλο, ο οποίος τελικά θα οδηγήσει σε εκτροχιασµό τα οικονοµικά µεγέθη.
  • Απέκλεισαν από τη συµµετοχή του στις εκλογές τον ακραίο πρώην ηγέτη του κόµµατος, Τζέρεµι Κόρµπιν.
  • Ανακοίνωσαν ότι θα προσεγγίσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειµένου να επουλωθούν οι πληγές του BREXIT.
  • Τάσσονται υπέρ του δικαιώµατος του Ισραήλ στην αυτοάµυνα και κατά της «Χαµάς», µε τον Κιρ Στάρµερ να δηλώνει πως µια κατάπαυση του πυρός θα επέτρεπε να επαναλάβει επιθέσεις όπως αυτή της 7ης Οκτωβρίου 2023.
  • ∆ηλώνουν ότι τα σύνορα της χώρας πρέπει να προστατεύονται απολύτως, υποσχόµενοι ότι αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα µελήµατά τους όταν βρεθούν στην εξουσία. Ο Κιρ Στάρµερ µάλιστα είπε πως θα χρησιµοποιήσει αντιτροµοκρατικούς νόµους και εξουσίες για να εξαλείψει τα κυκλώµατα των διακινητών. Καθώς ξεκαθάρισε πως θέλει να δει να µειώνεται εντελώς ο αριθµός των µεταναστών που εισέρχονται στη Γηραιά Αλβιώνα, προανήγγειλε την ίδρυση µιας ∆ιοίκησης Ασφάλειας Συνόρων, µε τη συµµετοχή της Εθνικής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήµατος, της ∆ιεύθυνσης Εφαρµογής Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Γενικής Εισαγγελίας και της MI5. Το µήνυµα που ο Στάρµερ στέλνει ακόµη και στο εσωτερικό του κόµµατός του -όπου εµφανίστηκαν κάποιοι διαφωνούντες- είναι πως οι Εργατικοί βάζουν τη χώρα πάνω από το κόµµα.
«Είµαστε ένα πατριωτικό κόµµα», λέει ο σερ Στάρµερ στις οµιλίες του. Προσθέτοντας ότι οι Εργατικοί λειτουργούν µε βάση το εθνικό συµφέρον. Είναι εποµένως ξεκάθαρο πως οι Βρετανοί Εργατικοί έχουν πλήρως αποµακρυνθεί από τις ακραίες απόψεις του παρελθόντος -και τις ακραίες απόψεις του παρόντος των άλλων αριστερών κοµµάτων-, αλλάζουν το κόµµα τους, αποφεύγουν λαϊκισµούς, αναγνωρίζουν το πραγµατικά εθνικό συµφέρον. Και σε αντίθεση µε όλους τους υπόλοιπους, ανεβαίνουν στις δηµοσκοπήσεις και ετοιµάζονται να κερδίσουν στις εκλογές. Κάποιοι πρέπει να πάρουν µαθήµατα...

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 2/06/2024