Οι φωνές και η δήθεν αγανάκτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήµατα της Υγείας είναι εντελώς υποκριτικές. Οχι µόνο επειδή πρώτη φορά οι προϋπολογισµοί για την Υγεία επί ΣΥΡΙΖΑ απέκτησαν τον αριθµό 3 αντί του 4: 4,7 δισ. το 2014, 4,1 δισ. το 2015 (προϋπολογισµός που καταρτίστηκε το 2014), αλλά 3,77 δισ. το 2016, 3,8 δισ. το 2018 και 3,8 δισ. το 2019 (προϋπολογισµός που καταρτίστηκε το 2018). Μετά, από το 2020, ο προϋπολογισµός για την Υγεία απέκτησε και πάλι το 4 µπροστά, το 2021 ξεπέρασε τα 5 δισ. (µαζί µε τα κονδύλια για την αντιµετώπιση του κορονοϊού), το 2022 παρέµεινε στα 5,2 δισ.

Όχι µόνο επειδή µε τον νόµο 4336 του 2015 οι εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες συντάξεις αυξήθηκαν από το 4% στο 6%, ενώ πρώτη φορά επιβλήθηκε εισφορά 6% και στις επικουρικές συντάξεις. Οχι µόνο επειδή οι ανασφάλιστοι δεν ασφαλίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά µε τον νόµο 4238 του 2014 και δύο ΚΥΑ (3.6.2014 και 28.6.2014). Αλλά κυρίως επειδή αυτοί που σήµερα κόπτονται για τις ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και την (πραγµατική) υπερεξάντλησή του, είναι ακριβώς αυτοί που νοµοθέτησαν την υπερεργασία των γιατρών µε τον νόµο 4498/2017.

Και το έκαναν ύπουλα, µε τρικ. ∆ιότι ο µεν νόµος προέβλεπε πως η εβδοµαδιαία διάρκεια εργασίας των γιατρών, συµπεριλαµβανοµένων των εφηµεριών, δεν µπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, όχι µε περίοδο αναφοράς στην εβδοµάδα ή στον µήνα, αλλά στους τέσσερις µήνες. Αυτό ήταν το κόλπο ώστε οι γιατροί να εφηµερεύουν για πάνω από ένα µήνα για ένα 12ωρο καθηµερινά. Σε άλλη παράγραφο, ο νόµος προέβλεπε ότι σε κάθε περίπτωση η διάρκεια εργασίας δεν µπορούσε να υπερβαίνει τις 60 ώρες εργασίας την εβδοµάδα, συµπεριλαµβανοµένων των εφηµεριών. Εκεί αναφερόταν πως «τηρουµένων των γενικών αρχών προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των ιατρών, η υπέρβαση του 48ωρου γίνεται για την κάλυψη των αναγκών σε εφηµερίες των νοσοκοµείων ή µονάδων ΠΦΥ, εφόσον: αα) ο ιατρός συναινεί για την παροχή της εργασίας αυτής και ββ) ο ιατρός δεν υφίσταται καµία επίπτωση, αν δεν δεχτεί να εκτελέσει την εργασία αυτή. Η συναίνεση του ιατρού είναι ειδική, δίδεται εγγράφως, φέρει ακριβή ηµεροµηνία και υπογραφή, φυλάσσεται στον φάκελό του και µπορεί να ανακαλείται ελεύθερα». Μάλιστα, «ο ∆ιοικητής του νοσοκοµείου, καθώς και ο ∆ιοικητής της ΥΠΕ για τις µονάδες ΠΦΥ υποχρεούνται να τηρούν και ενηµερώνουν αρχείο για όλους τους ειδικευµένους και ειδικευόµενους ιατρούς, που παρέχουν εργασία καθ’ υπέρβαση του 48ωρου. Το αρχείο είναι στη διάθεση του υπουργού Υγείας, ο οποίος µπορεί να απαγορεύει ή περιορίζει τη δυνατότητα υπέρβασης της ανώτατης εβδοµαδιαίας διάρκειας εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των ιατρών. Το νοσοκοµείο και η ∆ΥΠΕ υποχρεούνται να παρέχουν σε τακτά χρονικά διαστήµατα στατιστικές πληροφορίες σχετικά µε τη συναίνεση ή την άρση της συναίνεσης των ιατρών».

Και παρακάτω: «Για την εύρυθµη λειτουργία των νοσοκοµείων και µονάδων ΠΦΥ του ΕΣΥ και µέχρι την ολοκλήρωση των απαιτούµενων προσλήψεων ειδικευµένων ιατρών ΕΣΥ, η δυνατότητα υπέρβασης του σαρανταοκταώρου υφίσταται έως την 30ή.9.2024». Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήµερα παριστάνει τον τιµητή, επέβαλε την υπερεργασία των γιατρών «για την εύρυθµη λειτουργία των νοσοκοµείων».

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος
*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» την 1η/09/2024