Το ζήτηµα δεν είναι αυτή καθαυτή η εντελώς υποβαθµισµένη παρουσία στη ∆ΕΘ. Αυτό θα µπορούσε να πει κάποιος πως ήταν και αναµενόµενο µετά τα όσα έχουν συµβεί -και εξακολουθούν να συµβαίνουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου εµφανίζονται εντελώς παραζαλισµένα.

Και µε τον αποκαθηλωθέντα πρόεδρο να δίνει κάθε µέρα µια διαφορετική παράσταση, πιστεύοντας ότι κάποτε θα κάνει τη µεγάλη έκπληξη. Αν και όλα τα παραπάνω δεν είναι ευχάριστα, καθώς στην κοινοβουλευτική ∆ηµοκρατία υπάρχει ανάγκη από µια αντιπολίτευση, υπάρχει και η ευχάριστη πλευρά: επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει πλέον κοινό.

Ό,τι και να είπε ο κ. Παππάς στη Θεσσαλονίκη ούτε ακούστηκε ούτε υπήρξε κάτι που να έγινε πιστευτό. Ήδη από το 2019 αυτό υπήρξε το µεγάλο πρόβληµα του ΣΥΡΙΖΑ: είχε πια χάσει την αξιοπιστία του και δεν έπραξε το παραµικρό για να επανακτήσει έστω και ένα µέρος αυτής, αν και είχε στη διάθεσή του τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Και το ίδιο βιολί συνεχίστηκε και µετά τις εκλογές του 2023, όταν φαίνεται πως κάποιοι έκριναν ότι ήταν αρκετό να φύγει ο Τσίπρας και να αντικατασταθεί µε το γνωστό σόου Κασσελάκη.

Μετά την εµφάνιση Παππά στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να καταλάβει τι του έχει συµβεί. Και επαναλαµβάνει τις ίδιες υποσχέσεις, που ουδέποτε έκανε πράξη στην περίοδο της διακυβέρνησής του. Θα καταθέσουν, σύµφωνα µε τον κ. Παππά, πρόταση νόµου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Όλοι θυµόµαστε πως πριν από ακριβώς δέκα χρόνια υπόσχονταν «σεισάχθεια» και τελικά παρέδωσαν όλα τα δάνεια των Ελλήνων στα ξένα funds, που αποκαλούσαν «κοράκια της καταστροφής».

«Αποτρέπουµε τους πλειστηριασµούς», είπε ο κ. Παππάς, ενώ όλοι γνωρίζουν πως επί ΣΥΡΙΖΑ θεσµοθετήθηκαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασµοί. Ζήτησε επίσης ο κ. Παππάς «να καταργηθεί το «χαράτσι» της τεκµαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών». ∆ηλαδή, για άλλη µια φορά υποσχέθηκαν κάτι που είχαν ξαναϋποσχεθεί, αλλά τελικά πρόσθεσαν 30 διαφορετικούς φόρους. Και βέβαια, µιλούν πάλι για εξυπηρέτηση των «λίγων», αυτή τη φορά µε αφορµή το Ταµείο Ανάκαµψης. Ενώ είναι γνωστό πως τέτοια µεγάλα, απαιτητικά και µε σκληρούς ελέγχους έργα δεν µπορούν να εκτελεστούν από όλους.

Απλά, είναι βέβαιο ότι αυτοί που αναλαµβάνουν την εκτέλεση χρησιµοποιούν και µεταβιβάζουν κονδύλια σε άλλες µικρότερες εταιρείες και επιχειρήσεις, που µε τηνσειρά τους εκτελούν τµήµατα ενός έργου, δηµιουργώντας θέσεις εργασίας.

Όσο για τις «προτάσεις» και τις «λύσεις» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι απλά εντελώς ακοστολόγητες. Το πρόβληµα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πλέον δεν τους πιστεύει κανείς. Ενώ στο ερώτηµα γιατί όλα αυτά δεν τα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό που κυβερνούσε, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σε πλαίσια εξωτερικών καταναγκασµών και είχε µικρότερα περιθώρια να κινηθεί». Αυτό κι αν δεν γίνεται πιστευτό. ∆ιότι πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα τα καταργήσει όλα µε ένα νόµο και ένα άρθρο και θα σχίσει τα µνηµόνια και θα είναι ντάλα µεσηµέρι. Οπότε, τι έµενε να πει ο κ. Παππάς; Ότι «η χώρα θα αλλάξει πορεία µόνο µε µία µεγάλη προοδευτική στροφή». Την οποία επίσης έχει δοκιµάσει ο λαός... Τελικά, καλύτερα να µην πήγαιναν στη ∆ΕΘ...

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 22/09/2024