Η Γαλλία απέκτησε επιτέλους κυβέρνηση έπειτα από επτά εβδοµάδες διαβουλεύσεων και δισταγµών. Ο πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε να διορίσει πρωθυπουργό τον Ρεπουµπλικανό Μισέλ Μπαρνιέ και µια µακρονικού προσανατολισµού κυβέρνηση, που από την πρώτη στιγµή της ανακοίνωσής της δέχθηκε τα πυρά τόσο της Ακρας ∆εξιάς όσο και της Ακρας Αριστεράς.

Μπορούσε να πράξει κάτι το διαφορετικό ο Γάλλος πρόεδρος;

Με βάση τα προγράµµατα των κοµµάτων, ήταν αδύνατον. Η Γαλλία αντιµετωπίζει σοβαρό δηµοσιονοµικό πρόβληµα και θα οδηγούνταν σε κατάρρευση αν οι αντίπαλοι του προεδρικού στρατοπέδου απλά δοκίµαζαν να εφαρµόσουν τα προγράµµατά τους. Το µέλλον, ωστόσο, προοιωνίζεται δυσοίωνο εξαιτίας ακριβώς του εκλογικού συστήµατος. Ο πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερµού και επικεφαλής της νέας ευρωοµάδας Πατριώτες για την Ευρώπη, Ζορντάν Μπαρντελά, έσπευσε να δηλώσει πως η νέα κυβέρνηση «δεν έχει κανένα µέλλον». Και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον οποίο οι υπόλοιποι εταίροι του Λαϊκού Μετώπου που πρώτευσε στις εκλογές δεν ήθελαν να δουν πρωθυπουργό, έδωσε το στίγµα του, δηλώνοντας: «Ας ξεφορτωθούµε το συντοµότερο δυνατόν την κυβέρνηση».

Τα δεδοµένα στο Κοινοβούλιο είναι ανησυχητικά, καθώς κυριαρχούν τρεις µεγάλες οµάδες: η Αριστερά, η µακρονική Κεντροδεξιά και η Ακρα ∆εξιά. Και δεν υπάρχει αµφιβολία πως η πρώτη µεγάλη δοκιµασία θα έλθει µε την ψήφιση του προϋπολογισµού. Μια επείγουσα αποστολή, καθώς η Γαλλία είναι αντιµέτωπη µε ένα τεράστιο δηµόσιο χρέος και έχει συµπεριληφθεί στις χώρες στις οποίες οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλει τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείµµατος. Το Μεταναστευτικό θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των πολιτικών συγκρούσεων, καθώς υπουργός των Εσωτερικών ανέλαβε ο Μπρινό Ρετογιό, υπέρµαχος της σκληρής µεταναστευτικής πολιτικής. Οι διαδηλώσεις έχουν ξεκινήσει και η Αριστερά καταγγέλλει «κλεµµένες εκλογές» και κάνει λόγο για µια κυβέρνηση που θα εξαρτάται από την Ακρα ∆εξιά. Η οποία Ακροδεξιά κατέστησε σαφές ότι δεν σκοπεύει να υποβάλει αµέσως πρόταση µοµφής, αλλά αφού ακούσει τις προγραµµατικές δηλώσεις που θα γίνουν την 1η Οκτωβρίου. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ανακοίνωσε ότι είναι έτοιµο να υποβάλει πρόταση µοµφής κατά της κυβέρνησης, «αν κρίνει ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι άδικη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Γάλλων».

Με λίγα λόγια, τα πράγµατα είναι δύσκολα, αφού στην Εθνοσυνέλευση δεν υπάρχει δεδηλωµένη. Βάζοντας κάτω τους αριθµούς, βέβαια, οι ψήφοι που διαθέτει το Λαϊκό Μέτωπο δεν επαρκούν για να περάσει µια πρόταση µοµφής. Αλλά αν προστεθούν όλες οι ψήφοι της αντιπολίτευσης, ο αριθµός είναι το 319: αρκετές ψήφοι για να περάσει µια πρόταση µοµφής. Στην πραγµατικότητα, αρκούν 289 ψήφοι, αλλά στη Γαλλία συχνά οι βουλευτές δεν ψηφίζουν βάσει των αποφάσεων των κοµµάτων τους.

Ωστόσο, παρά τις κατηγορίες για µια κυβέρνηση δεξιού προσανατολισµού, αν το Λαϊκό Μέτωπο υποβάλει πρόταση µοµφής και η Ακρα ∆εξιά σπεύσει να υπερψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα χάσει. Στην προηγούµενη κοινοβουλευτική περίοδο αυτό συνέβη εννέα φορές, µε τον Εθνικό Συναγερµό να υπερψηφίζει την πρόταση µοµφής του NUPES, που αντικαταστάθηκε από το Λαϊκό Μέτωπο. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου Ιουλίου 2022 - Ιουνίου 2024 (οπότε και προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές) είχαν κατατεθεί 35 προτάσεις µοµφής, 26 από τις οποίες κατέθεσε η Αριστερά. Μια πραγµατικά ζοφερή κατάσταση, που αποδεικνύει ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε µόνιµη κατάσταση πολιτικής και κοινοβουλε υτικής ανωµαλίας.

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

Δηοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής