Ενα επεισόδιο που σημειώθηκε κατά την ομιλία του Εργατικού Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος έρχεται να δώσει με γλαφυρό τρόπο την απάντηση στο ερώτημα «γιατί νίκησαν οι Εργατικοί στη Βρετανία». Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού, ένας διαδηλωτής τον διέκοψε φωνάζοντας συνθήματα για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Στάρμερ περιορίστηκε σε μια μικρή διακοπή, για να πει μια μεγάλη αλήθεια αστειευόμενος ετοιμόλογα: «Αυτός ο τύπος προφανώς βρήκε ένα πάσο από το συνέδριο του 2019. Αλλάξαμε το κόμμα», σχολίασε. «Ενώ εκείνος διαμαρτυρόταν, εμείς αλλάζαμε το κόμμα, γι’ αυτό έχουμε κυβέρνηση των Εργατικών», εξήγησε. Είχε προηγηθεί η αναφορά του στα γεγονότα της Μέσης Ανατολής, που, όπως πάντα, υπήρξε ισορροπημένη, καθώς ζήτησε αποκλιμάκωση, κάλεσε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν μια καταστροφή» και ζήτησε την επιστροφή των ομήρων. Κάτι που φαίνεται ότι δεν άρεσε στον «τύπο με το παλιό πάσο», ο οποίος περίμενε οι Εργατικοί να κρατήσουν μια αυστηρά φιλοπαλαιστινιακή στάση και να σταθούν απέναντι στο Ισραήλ. Αυτός, βέβαια, δεν είναι ο βασικός πονοκέφαλος του σερ Κιρ Στάρμερ.

Έπειτα από 14 χρόνια συντηρητικών κυβερνήσεων χρειάζεται να λάβει ιστορικές αποφάσεις, εφαρμόζοντας, όπως λέει, ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο προκειμένου να καλυφθεί η μαύρη τρύπα στα δημόσια οικονομικά. Με τη διαφορά ότι ο Στάρμερ έλεγε ακριβώς τα ίδια και προεκλογικά. Ουδέποτε έκρυψε τα προβλήματα και τους κινδύνους κάτω από το χαλί, είπε την αλήθεια, δεν πέταξε αριθμούς στον αέρα, δεν μοίρασε ανέξοδες και ακοστολόγητες υποσχέσεις. «Καταλαβαίνω ότι πολλές από τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε θα είναι αντιδημοφιλείς», είπε από το βήμα του συνεδρίου. Υποσχόμενος ταυτόχρονα ότι το κόστος θα μοιραστεί δίκαια και όλες οι πολιτικές της κυβέρνησής του θα χρηματοδοτούνται σωστά. Καθώς τα κόμματα της ελληνικής αντιπολίτευσης βρίσκονται σε εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέων αρχηγών, δεν θα ήταν κακό να ακούγαμε τι ακριβώς θέλουν να πράξουν. Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή