Το δηµοσίευµα των «New York Times» πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Η εφηµερίδα, επικαλούµενη πρακτικά από µυστικές συναντήσεις της «Χαµάς» που βρήκαν οι ισραηλινές δυνάµεις στη Γάζα, ανέφερε πως η τροµοκρατική οργάνωση σχεδίαζε να εξαπολύσει την επίθεση στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022, αλλά δεν είχε καταφέρει να πείσει το Ιράν και τη «Χεζµπολάχ» να συµµετάσχουν.

Ενα από τα επιχειρήµατα της «Χαµάς», όπως καταγράφονται στα πρακτικά, ήταν η «εσωτερική κατάσταση» στο Ισραήλ και η πολιτική αναταραχή που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Η αναταραχή οφειλόταν φυσικά στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναµετρήσεις και στην αδυναµία σχηµατισµού κυβέρνησης λόγω του εκλογικού συστήµατος.

Στο Ισραήλ τον Ιούνιο του 2021 σχηµατίστηκε κυβερνητικός συνασπισµός, στον οποίο συµµετείχαν τα κόµµατα της ∆εξιάς, της Αριστεράς, του Κέντρου και ένα αραβικό, προκειµένου να εκπαραθυρώσουν από την εξουσία τον Μπενιαµίν Νετανιάχου. Ακριβώς έναν χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωµένη στην Κνεσέτ, µετά την αποχώρηση των βουλευτών της ∆εξιάς, οπότε και προκηρύχθηκαν νέες εκλογές, για πέµπτη φορά σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι εκλογές αυτές διεξήχθησαν την 1η Νοεµβρίου 2022, αλλά το αραβικό κόµµα εµφανίστηκε κοµµένο στα τρία. Ο συνασπισµός του Μπενιαµίν Νετανιάχου κέρδισε 65 από τις 120 έδρες της Κνεσέτ και εξασφάλισε, στις 8 ∆εκεµβρίου, την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αφού το κόµµα του, το Λικούντ, κατέληξε σε συµφωνία µε το εβραϊκό υπερορθόδοξο κόµµα Shas.

Για να καταλήξουν σε συµφωνία, χρειάστηκε να ψηφιστούν µια σειρά από πρωτοφανείς νόµους. Προκειµένου να καταστεί δυνατό να ορκιστεί υπουργός ο Αριέ Ντέ ρι, ο επικεφαλής του υπερορθόδοξου κόµµατος, η Κνεσέτ ψήφισε νόµο που επιτρέπει σε κάποιον που έχει κριθεί ένοχος για έγκληµα, αλλά δεν έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση, να καταλάβει υπουργικό αξίωµα. Ο Ντέρι είχε οµολογήσει την ενοχή του για φορολογική απάτη, στο πλαίσιο συµφωνίας µε τη ∆ικαιοσύνη. Αλλά το Ανώτατο ∆ικαστήριο έκρινε ότι δεν µπορεί να επικυρωθεί ο διορισµός του Ντέρι ως υπουργού Εσωτερικών και Υγείας, επικαλούµενο προηγούµενες καταδικαστικές απο φάσεις σε βάρος του.

Επιπλέον, οι δικαστές αναφέρθηκαν και στο γεγονός ότι σε προηγούµενη δίκη για φοροδιαφυγή ο Ντέρι είχε διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι σκόπευε να αποσυρθεί από την πολιτική. Ψηφίστηκε επίσης νόµος που ενέκρινε τον διορισµό δύο πολιτικών στο ίδιο υπουργείο, ώστε να µπορεί ο Μπεζαλέλ Σµότριτς, επικεφαλής του ακροδεξιού κόµµατος Θρησκευτικός Σιωνισµός, να αναλάβει υπουργός επιφορτισµένος µε την πολιτική διαχείριση της κατεχόµενης ∆υτικής Οχθης εντός του υπουργείου Αµυνας. Αµέσως, ο πρώην υπουργός Αµυνας, Μπένι Γκαντς, διαφώνησε υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποδυνάµωνε την ασφά λεια του Ισραήλ. Επιπλέον, η Κνεσέτ ψήφισε υπέρ της διεύρυνσης των ευθυνών του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, προκειµένου να βρεθεί εκεί ο Ιταµάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόµµατος Εβραϊκή ∆ύναµη.

Η συγκυβέρνηση έλαβε ψήφο εµπιστοσύνης στις 29 ∆εκεµβρίου 2022 και αµέσως άρχισαν διαδηλώσεις για τον νόµο της δικαστικής µεταρρύθµισης, µια αµφιλεγόµενη µεταρρύθµιση, σύµφωνα µε την οποία το Κοινοβούλιο θα µπορούσε µε απλή πλειοψηφία να ακυρώσει απόφαση του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου. Αυτά έβλεπε και η «Χαµάς» και ήθελε να εκµεταλλευτεί την ευκαιρία. Αλλη µια απόδειξη των καταστροφικών αποτελεσµάτων της απλής αναλογικής. ∆ιότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν την πολυτέλεια ασταθών κυβερνήσεων και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών και υποχωρήσεων.

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή