Όπως είναι γνωστό, μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, στην Πορτογαλία η διακυβέρνηση βρίσκεται στα χέρια μιας κυβέρνησης μειοψηφίας υπό τον κεντροδεξιό πρωθυπουργό Λουίς Μοντενέγκρο, η συμμαχία του οποίου κέρδισε τις εκλογές αλλά όχι και την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις πρόσφατες ευρωεκλογές, η κυβερνητική συμμαχία του Μοντενέγκρο βρέθηκε στη δεύτερη θέση, αν και σε απόσταση μόλις μιας μονάδας από το πρώτο κόμμα, τους Σοσιαλιστές.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις ευρωκάλπες, η μετριοπαθής κυβέρνηση μειοψηφίας έχασε και μια σημαντική κοινοβουλευτική μάχη. Η πρότασή της για μείωση της φορολογίας εισοδήματος απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση. Μάλιστα, εγκρίθηκε η πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που περιόρισε την ελάφρυνση μόνο στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, Πέδρο Νούνο Σάντος, η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε μείωση των φόρων κατά 348.000.000 ευρώ, από το μισό των οποίων θα ωφελείτο το 10% των πιο πλούσιων φορολογουμένων. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι Σοσιαλιστές, για άλλη μια φορά, έδειξαν τα δόντια τους στη μεσαία τάξη, η οποία θα ήταν η πραγματικά ωφελημένη από το μέτρο.

Η αριστερή αντιπολίτευση στην Πορτογαλία κατάφερε να απορρίψει την κυβερνητική πρόταση για µείωση της φορολογίας χάρη στην αποχή του ακροδεξιού κόµµατος

Το ενδιαφέρον είναι πως η αριστερή αντιπολίτευση κατάφερε να απορρίψει την κυβερνητική πρόταση για μείωση της φορολογίας χάρη στην αποχή του ακροδεξιού κόμματος Chega, που στις ευρωεκλογές βρέθηκε στην τρίτη θέση εξασφαλίζοντας ένα 9,8%. «Δεν είναι μια ήττα για την κυβέρνηση, είναι μια ήττα για τη μεσαία τάξη στην Πορτογαλία», δήλωσε ο βουλευτής Ούγκο Σοάρες, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του μεγαλύτερου κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού. Και πρόσθεσε: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει έναν συνεργό προκειμένου να παρεμποδίζει τη δράση της κυβέρνησης. Αυτός ο συνεργός είναι το Chega».

Και ήδη στην Πορτογαλία υπάρχει προβληματισμός ενόψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2025 το προσεχές φθινόπωρο.
Αν δεν περάσει, τότε είναι πολύ πιθανόν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και η χώρα να πάει και πάλι σε εκλογές.

*Η κυρία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»