Απίστευτο κι όµως αληθινό! Λίγες µέρες µετά τις ευρωεκλογές, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, µε επικεφαλής την αναπληρώτρια τοµεάρχη Παιδείας, αρµόδια για την Ειδική Αγωγή, Ράνια Θρασκιά, κατέθεσαν ερώτηση µε την οποία ζητούν «να ενισχυθεί η εκµάθηση της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισµού στα σχολεία, για να κρατηθεί η µνήµη ζωντανή και να µην ανοίξουν στο µέλλον τα τραύµατα του παρελθόντος».

Οπως αναφέρουν, «η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισµού είναι από τις πιο µελανές σελίδες της ελληνικής και της παγκόσµιας Ιστορίας, ένα συλλογικό τραύµα που δεν µπορεί να επουλωθεί, ένα έγκληµα που δεν πρέπει να περάσει στη λήθη. H πολιτεία οφείλει να τιµήσει τη µακραίωνη και πλούσια Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισµού και τη συνεισφορά του στην πορεία και την Ιστορία της χώρας µας, µεριµνώντας έµπρακτα για την ανάδειξη της ιστορικής µνήµης. Ωστόσο, τόσο τα σχολικά βιβλία της Ιστορίας ειδικά, αλλά και τα Προγράµµατα Σπουδών γενικά, σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθµίδες, συµπεριλαµβάνουν ελάχιστα ή/και αποσπασµατικά την Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισµού, τη στιγµή που το σχολείο διαδραµατίζει τον πλέον κυρίαρχο ρόλο στη διαχείριση του ιστορικού παρελθόντος».

Και τελικά ζητούν να ενηµερωθεί η Βουλή αν θα ενισχυθεί η διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισµού στα σχολικά εγχειρίδια όλων των εκπαιδευτικών βαθµίδων. Επίσης, µε ποιους άλλους τρόπους θα διασφαλιστεί η δηµιουργική εκµάθηση της ποντιακής Ιστορίας και κληρονοµιάς στα σχολεία της χώρας.

Το κεφάλαιο «Ο Παρευξείνιος Ελληνισµός κατά τον 19ο και 20ό Αιώνα», όπου αναπτύσσονται και τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, εντάχθηκε όχι µόνο στη διδακτέα, αλλά και στην εξεταστέα ύλη το 2005. Το κόµµα που αφαίρεσε το κεφάλαιο είναι ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα ζητά να... ενισχυθεί! Η χειρουργική αφαίρεση µε σκοπό την ιστορική λοβοτοµή και τη συγγραφή λευκών σελίδων στην Ιστορία µας συνέβη τον Αύγουστο του 2015. Επί ΣΥΡΙΖΑ και της, κατά Αλέξη Τσίπρα, «πατριωτικής ∆εξιάς» του Καµµένου.

Με δύο αποφάσεις δύο υπουργών Παιδείας µάλιστα: Μπαλτάς (Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 96080/∆2/ΦΕΚ Β' 1186/19-6-2015) και Φίλης (Υπουργική Απόφαση υπ’ αρ. 151387/∆2/ΦΕΚ Β' 2139/5-10-2015). Το 9 σελίδων κεφάλαιο που περιλαµβάνει τα δραµατικά γεγονότα της Γενοκτονίας 353.000 Ελλήνων Ποντίων αντικαταστάθηκε µε ενότητες του κεφαλαίου «Από την Αγροτική Οικονοµία στην Αστικοποίηση» (31 σελίδες)!

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ψηφίσει τον Νόµο 4285/2014 για την ποινικοποίηση της άρνησης των Γενοκτονιών, ενώ κάθε φορά που ξεσπούσε σάλος έπειτα από δηλώσεις στελεχών του -σύµφωνα µε τον κ. Φίλη, η αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας ήταν «απόφαση εσωτερικής σκοπιµότητας» και «εξυπηρετούσε ψηφοθηρικές-εθνικιστικές σκοπιµότητες»- µας ενηµέρωναν ότι πρόκειται για... προσωπικές επιστηµονικές απόψεις! Καταγγέλλοντας «ορυµαγδό εθνικιστικών δηλώσεων, στο πλαίσιο µιας µικροπολιτικής προσπάθειας πατριδοκαπηλίας»! Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επανέφερε το συγκεκριµένο κεφάλαιο (ΦΕΚ 19 Ιουλίου 2021, Τεύχος ∆εύτερο, αρ. φύλλου 3137 και ΦΕΚ 3731/2022).

Τώρα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολµούν µε απίστευτο θράσος να καταθέτουν ερωτήσεις παριστάνοντας ότι τάχα ενδιαφέρονται για τη Γενοκτονία και παραδίδοντας µαθήµατα... πατριωτισµού! Ξεχνώντας ότι το κόµµα τους, στην ιδρυτική του διακήρυξη, αναφέρει: «Αποκαθιστούµε στη θεωρία και την πράξη τις έννοιες ‘‘εθνικό’’ και ‘‘πατριωτικό’’, συνδέοντάς τες µε το γνήσια λαϊκό»!

Η υποκρισία και ο τυχοδιωκτισµός τους αποδεικνύονται καθηµερινά και διαχρονικά µε διαφορετικούς κάθε φορά τρόπους και αφορµές.

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος