Η ακροδεξιά απειλή στη Γαλλία (όπου σήµερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών), στη Γερµανία (όπου η AfD στο πρόσφατο συνέδριό της στην Εση έβγαλε και... οδικό χάρτη για να κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα), στην Αυστρία (όπου το Κόµµα της Ελευθερίας βρίσκεται στην πρώτη θέση ενόψει εκλογών), στις συµµαχίες που οργανώνουν µεταξύ τους οι ακραίοι (τελευταίο παράδειγµα η πολιτική συµµαχία που ανακοίνωσαν το ακροδεξιό αυστριακό Κόµµα της Ελευθερίας-FPO, το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορµπαν και το τσεχικό λαϊκιστικό κόµµα ANO, του οποίου ηγείται ο Αντρέι Μπάµπις) δεν αποτελεί µια απλή τάση, µια µόδα που θα περάσει.

∆εν σχετίζεται µε τα κοινωνικά προβλήµατα (η Γαλλία διαθέτει το µεγαλύτερο κοινωνικό κράτος και η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν και του Μπαρντελά κυριαρχεί στις πλούσιες συνοικίες), δεν έχει καινούργιες ιδέες (αντίθετα κλέβει τις ιδέες των άλλων), δεν έχει λύσεις που µπορούν να εφαρµοστούν. Το πρόβληµα είναι ότι όλοι αυτοί τροφοδοτούνται εδώ και πολύ καιρό από τις ακραίες πολιτικές θέσεις της Ακροαριστεράς και τελικά τροφοδοτούν τη γλώσσα του µίσους και το ενσταλάζουν στα µυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων, στους οποίους πραγµατικά θέλουν να κυριαρχήσουν για να κλέψουν τις ψήφους τους - ακόµη και µε fake news. Και όταν το µίσος κυριαρχεί, δύσκολα σβήνεται από µυαλά και καρδιές.

Πρόσφατη έρευνα της γαλλικής Επιτροπής Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων έδειξε ότι ρατσισµός και µισαλλοδοξία εµφανίζουν άνοδο και οδηγούν σε άνοδο όλα τα κόµµατα του µίσους. Στην πραγµατικότητα οδηγούν ολόκληρους πληθυσµούς σε µια εξαιρετικά επικίνδυνη συλλογική ριζοσπαστικοποίηση. Αντισηµιτισµός και ισλαµοφοβία συγκρούονται στις κάλπες, στους δρόµους και στα µυαλά των ανθρώπων. Ετσι, σύµφωνα µε τη µελέτη, στη Γαλλία οι καταγγελίες για αντισηµιτικές και αντιµουσουλµανικές ενέργειες αυξήθηκαν κατά 284% και 29% αντίστοιχα, ενώ άλλες µορφές ρατσιστικών ενεργειών αυξήθηκαν κατά 21%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 51% αυτών που απάντησαν στις ερωτήσεις της έρευνας δήλωσαν πως δεν αισθάνονται πλέον «σπίτι τους» τη Γαλλία. Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, το 2022, το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 43%, ενώ µεταξύ των υποστηρικτών της Εθνικής Συσπείρωσης το ποσοστό αυτό έφθασε στο 91%! Στο µεταξύ, το 43% πιστεύουν ότι η ανασφάλεια οφείλεται κυρίως στη µετανάστευση. Το ανάλογο ποσοστό µεταξύ των ψηφοφόρων της Εθνικής Συσπείρωσης βρίσκεται στο 83%.

Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, αν σκεφθούµε ότι στη Γερµανία περισσότεροι από 1.000 ύποπτοι ακροδεξιοί εξτρεµιστές ήταν γνωστό στο τέλος του 2022 ότι είχαν άδεια οπλοφορίας, σύµφωνα µε απάντηση της κυβέρνησης στο Κοινοβούλιο. Ανάµεσά τους και πάνω από 400 µέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ». Πρόκειται για ένα συνονθύλευµα ανθρώπων που δεν αναγνωρίζουν το κράτος και θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, η υπηρεσία πληροφοριών της χώρας εκτιµά ότι περίπου 23.000 άνθρωποι σε όλη τη Γερµανία ανήκαν σε αυτή την κατηγορία το 2022.

Την ίδια χρονιά ανακλήθηκαν οι άδειες οπλοφορίας από 181 ύποπτους ακροδεξιούς εξτρεµιστές ή τις κατέθεσαν οι ίδιοι έπειτα από πιέσεις των Αρχών. Ταυτοχρόνως, οι έρευνες δείχνουν ότι η δυσπιστία Γάλλων, Γερµανών και Ιταλών απέναντι στην πολιτική αυξάνεται. Και αυτό σηµαίνει ότι χρόνος για χάσιµο δεν υπάρχει. Απαιτείται άµεση δράση για να αποµυθοποιηθούν όλοι αυτοί οι κήρυκες του µίσους που επηρεάζουν τόσο πολύ κόσµο.

Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή