avatar

Πρωινές ιστορίες
Γιάννης Αργυρός

Η αλήθεια για την τιμή του λαδιού

Άρθρο γνώμης

Όλο και περισσότεροι καύσωνες και ακραία ξηρασία χτυπούν τις χώρες µε τη µεγαλύτερη παραγωγή

elaiolado
Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το λάδι και την τιμή του εδώ και μήνες. Και σ’ αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση, ενώ όσοι δεν γνωρίζουν την αλήθεια λοιδορούν αυτούς που τολμούν να ψελλίσουν πως στην πηγή του προβλήματος βρίσκεται η κλιματική κρίση. Η επιβεβαίωση έρχεται από το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο για το Ελαιόλαδο, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη με τη συμμετοχή 300 συνέδρων. Ως γνωστόν η Ισπανία είναι μεγάλη ελαιοπαραγωγός δύναμη (παρέχει τη μισή από τη συνολική παγκόσμια ποσότητα ελαιολάδου) και αντιμετωπίζει τρομακτικές αυξήσεις, της τάξης σωρευτικά άνω του 200% από το 2021.

Σύμφωνα με τον Χάιμε Λίγιο, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιουργίας, «η κλιματική αλλαγή είναι ήδη μια πραγματικότητα, πρέπει να προσαρμοσθούμε». «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε δει κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Πέδρο Μπαράτο, πρόεδρος του Διεπαγγελματικού Οργανισμού του Ισπανικού Ελαιολάδου.

Όπως αναφέρθηκε, ο τομέας πλήττεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια από μια πρωτοφανή μείωση της παραγωγής, καθώς όλο και περισσότεροι καύσωνες και ακραία ξηρασία χτυπούν τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Άλλωστε, περισσότερο από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου προέρχεται από τη λεκάνη της Μεσογείου. Μια περιοχή που περιγράφεται ως «θερμό σημείο» της κλιματικής αλλαγής, καθώς θερμαίνεται κατά 20% ταχύτερα από τον μέσο όρο.

Η παγκόσμια παραγωγή έχει μειωθεί από τα 3.420.000 τόνους το 2021-2022, στα 2.570.000 τόνους το 2022-2023. Μάλιστα, με βάση τα επίσημα στοιχεία, η παραγωγή θα μειωθεί και πάλι το 2023-2024 στα 2.410.000 τόνους. Με αποτέλεσμα μεγάλη αύξηση των τιμών από 50% ως 70%. Στο συνέδριο αναζητήθηκαν τρόποι για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση: ανάμεσά τους, βελτίωση της άρδευσης, επιλογή νέων ποικιλιών και μεταφορά των καλλιεργειών. Και πάντως ουδείς ανέφερε ότι για το πρόβλημα φταίνε οι κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται. Διαφορετικά θα έπρεπε να κατηγορηθούν συλλήβδην όλες!


Η κυρία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»