ormpan-ee

Η αυτονόμηση του Βίκτορ Όρμπαν

Άρθρο γνώμης

Στη Σύνοδο του Οργανισµού Τουρκογενών Κρατών καταβλήθηκε προσπάθεια νοµιµοποίησης των Κατεχοµένων της Κύπρου

Δεν ξεκίνησε καλά η ουγγρική προεδρία στην ΕΕ. Ο Βίκτορ Όρμπαν, με το καλημέρα σας, έσπευσε να συναντήσει τον Πούτιν, ενώ έλαβε μέρος και στην άτυπη σύνοδο του ελεγχόμενου από την Τουρκία οργανισμού τουρκογενών κρατών στη Σούσα.

Δύο κινήσεις που υποχρέωσαν τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, να εκδώσει ανακοινώσεις, υπενθυμίζοντας ότι η εκ περιτροπής προεδρία στην ΕΕ δεν επιτρέπει αυτονόμηση από την επίσημη πολιτική της Ένωσης. Όπως αναφέρθηκε, η προεδρία «δεν συνεπάγεται καμία εξωτερική εκπροσώπηση της Ένωσης, που είναι ευθύνη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επίπεδο αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης σε υπουργικό επίπεδο».

Στη Σύνοδο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών καταβλήθηκε προσπάθεια νομιμοποίησης των Κατεχομένων της Κύπρου, με τον Μπορέλ να ανακοινώνει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών». Προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του οργανισμού εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Η ΕΕ έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου πολιτικού επιπέδου, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο Μπορέλ. Όσο για την παρουσία του Όρμπαν, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και αυτού του οργανισμού. Και ότι η Ουγγαρία δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ για προώθηση των σχέσεων με τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. Φυσικά δεν ίδρωσε το αυτί τους. «Επιτρέπεται να δειπνήσουμε ή χρειαζόμαστε εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι’ αυτό;», έγραψε στο X ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Όρμπαν.


H κυρία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος


*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»