avatar

Γιατί με ξύπνησες πρωί
Σωτήρης Ξενάκης, Βασίλης Σκουρής

Βουλγαρία: Προς έβδοµες εκλογές σε τρία χρόνια!

Άρθρο γνώμης

Για άλλη µία φορά, κανένα κόµµα δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία και τη δεδηλωµένη στη Βουλή

boulgaria-ekloges
Πριν από έναν µήνα, στις 9 Ιουνίου για την ακρίβεια, οι Βούλγαροι οδηγήθηκαν στις κάλπες για έκτη φορά µέσα σε τρία χρόνια! Για άλλη µία φορά, κανένα κόµµα δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία και τη δεδηλωµένη στη Βουλή. Ετσι, ξεκίνησαν και πάλι οι διαπραγµατεύσεις για τον σχηµατισµό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι συζητήσεις απέτυχαν. Και ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, του οποίου το κόµµα, GERB, προηγήθηκε σε ψήφους και έδρες (68), παρουσίασε, την 1η Ιουλίου, στον πρόεδρο, Ρούµεν Ράντεφ, µια κυβέρνηση µειοψηφίας, αποτελούµενη από το κόµµα του και το Κίνηµα για τα ∆ικαιώµατα και τις Ελευθερίες (MRF), µε επικεφαλής τον Ρόσεν Ζελιάζκοφ, έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής, ο οποίος παρουσίασε το υπουργικό του συµβούλιο. Αµέσως, τα υπόλοιπα κόµµατα ανακοίνωσαν πως δεν θα στήριζαν την κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο.

Στις 3 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση απέτυχε να λάβει ψήφο εµπιστοσύνης, καθώς ο Μπορίσοφ χρειαζόταν την υποστήριξη δύο ακόµα κοµµάτων. Στην ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, 98 από τους 240 βουλευτές στήριξαν τη νέα κυβέρνηση µειοψηφίας, ενώ 138 την καταψήφισαν. Το Κίνηµα για τα ∆ικαιώµατα και τις Ελευθερίες, που εκπροσωπεί την τουρκική µειονότητα, ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουνίου, εκλέγοντας 47 βουλευτές.

Τώρα, αναµένεται ο πρόεδρος να δώσει εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης σε κάποιο άλλο κόµµα, αλλά τόσο ο συσχετισµός δυνάµεων όσο και οι διαφωνίες µεταξύ των κοµµάτων δεν αναµένεται να αποφέρουν κάποιο θετικό αποτέλεσµα. Αυτό σηµαίνει ότι η Βουλγαρία θα χρειαστεί να πάει σε νέες εκλογές - τις έβδοµες µέσα σε τρία χρόνια. Οι τελευταίες προκηρύχθηκαν τον περασµένο Μάρτιο, µετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισµού GERB και PP (Συνεχίζουµε την Αλλαγή, µεταρρυθµιστικό). Το κεντροδεξιό κόµµα GERB συγκέντρωσε το µεγαλύτερο ποσοστό (24,7%), αλλά το σκηνικό είναι τόσο κατακερµατισµένο, που δεν βρέθηκε λύση, ακόµα και όταν ο Μπορίσοφ ξεκαθάρισε πως δεν επρόκειτο να διεκδικήσει το αξίωµα του πρωθυπουργού, µήπως και βρεθεί κάποια λύση, µακριά από εντάσεις και αναφορές στο παρελθόν.

Και ποιος εµποδίζει τη χώρα να αποκτήσει µια οµαλή πολιτική ζωή, χωρίς να τρέχει από εκλογές σε εκλογές; Προφανώς η απλή αναλογική, που επιτρέπει και σε ακροδεξιά φιλορωσικά κόµµατα, όπως το Βελίχιε, να αποσπά το 4,65% των ψήφων. Την ίδια ώρα, το υπερεθνικιστικό κόµµα Vazrazhdane, που διαφωνεί µε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ρωσίας στον πόλεµο µε την Ουκρανία, απέσπασε στις πρόσφατες ευρωεκλογές ένα 13,8% και την τέταρτη θέση!

Ολα αυτά την ώρα που δεν υπάρχει καµιά αµφιβολία ότι η Βουλγαρία χρειάζεται απεγνωσµένα µια περίοδο πολιτικής σταθερότητας και καλής διακυβέρνησης, για να επιταχυνθεί η ροή κοινοτικών κονδυλίων και να εισέλθει στην ευρωζώνη και τη Ζώνη Σένγκεν. Ως γνωστόν, τα σχέδια αυτά πηγαίνουν συνεχώς από αναβολή σε αναβολή εξαιτίας της πολιτικής ανασφάλειας, της οικονοµικής δυσπραγίας και του πληθωρισµού.

Μ’ αυτά και µ’ αυτά, οι Βούλγαροι έχουν χάσει την εµπιστοσύνη τους στα πάντα και, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις ως προς τον σκεπτικισµό απέναντι στο ΝΑΤΟ, ενώ εµφανίζονται λιγότερο διατεθειµένοι να διατηρήσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Αλλά έρχονται πρώτοι (72%) σε ανησυχία για την πιθανότητα πολέµου στις χώρες του ΝΑΤΟ. ∆ηλαδή, πλήρες αδιέξοδο, την ώρα που η περιοχή µας παραµένει ζωσµένη από κάθε είδους κινδύνους και η χώρα τους αδυνατεί να αποκτήσει µια κυβέρνηση.


*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»