avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

Εκατοντάδες τα εγκλήματα της 7ης Οκτωβρίου

Άρθρο γνώμης

Συνέβησαν "σκόπιµες και τυφλές επιθέσεις σε βάρος αµάχων, εσκεµµένη θανάτωση ανθρώπων υπό κράτηση, απάνθρωπη µεταχείριση, σεξουαλική και έµφυλη βία, ακρωτηριασµοί και βεβήλωση νεκρών"

mesi-anatoli-polemos
Χωρίς αμφιβολία ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα και αιματηρότερα κεφάλαια της μεσανατολικής τραγωδίας. Και χωρίς αμφιβολία πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τερματισμό του, προκειμένου να σταματήσει αυτή η τραγωδία με τις οδυνηρές συνέπειες στους αμάχους και τον πολλαπλασιασμό των απειλών για όλη την περιοχή.

Ωστόσο, με δυσκολία θα υπάρξει μια λύση αν δεν υπάρξει (συνολικά) παραδοχή ότι η Χαμάς είναι μια τρομοκρατική οργάνωση που διέπραξε τρομερά εγκλήματα εκείνη τη μοιραία 7η Οκτωβρίου 2023. Τα στοιχεία είναι πλέον αδιάψευστα.

Σύμφωνα με μια πολύ εμπεριστατωμένη έκθεση που μόλις έδωσε στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (και την οποία αμέσως απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, η Χαμάς), ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις διέπραξαν εκείνη την ημέρα εκατοντάδες εγκλήματα. Τόσο πολλά που, όπως αναφέρεται, «είναι αδύνατον να υπολογιστεί ο αριθμός των περιπτώσεων με ακρίβεια».

Σε συνέντευξη Τύπου, η Μπέλκις Γουίλ, αναπληρώτρια διευθύντρια του οργανισμού, δήλωσε πως «προφανώς υπήρξαν εκατοντάδες εκείνη την ημέρα». Όπως σημειώνεται, συνέβησαν «σκόπιμες και τυφλές επιθέσεις σε βάρος αμάχων και μη στρατιωτικών στόχων, εσκεμμένη θανάτωση ανθρώπων υπό κράτηση, σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, σεξουαλική και έμφυλη βία, ακρωτηριασμοί και βεβήλωση νεκρών, χρήση ανθρώπινων ασπίδων, πλιάτσικο και λεηλασίες».

Σε όλα αυτά τα αδιάψευστα γεγονότα, η Χαμάς απάντησε κατηγορώντας τους συντάκτες της έκθεσης για «κατάφωρη προκατάληψη υπέρ του Ισραήλ»! Ωστόσο, πολλά από αυτά τα εγκλήματα ταυτοποιούνται ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», καθώς περιλαμβάνουν σχεδιασμένη δολοφονία αμάχων και σύλληψη ομήρων. Σύμφωνα με την έκθεση, εκείνη την ημέρα η Χαμάς ήταν ο ενορχηστρωτής της επίθεσης, αλλά έλαβαν μέρος και άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οργάνωση της επίθεσης, που ήταν εξαιρετικά συντονισμένη και αναπτύχθηκε σε πόλεις, κιμπούτς και στρατιωτικές βάσεις επί ισραηλινού εδάφους γύρω από τη Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 1.195 ανθρώπων και την απαγωγή 251, εκ των οποίων 116 συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, ενώ 42 έχουν κηρυχθεί νεκροί.



H Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»