avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

Έκπληκτος ο Κασσελάκης ανακάλυψε την... Κύπρο!

Άρθρο γνώμης

Μας ενημέρωσε ότι "οι Κύπριοι αγνοούμενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούμενοι" και παριστάνει ότι πριν από τη δική του μεσσιανική έλευση δεν είχε γίνει τίποτε για το Κυπριακό!

kasselakiss
Ο κ. Στέφανος Κασσελάκης εµφανίστηκε σαν κοµήτης στα πάτρια εδάφη, έπειτα από πολύχρονη απουσία στις ΗΠΑ και έντονη δραστηριότητα στη Μέκκα του καπιταλισµού, που προφανώς δεν του άφησε πολύ χρόνο να ενηµερωθεί για όλα όσα σηµάδεψαν τη σύγχρονη Ιστορία µας. Με έκπληξη τα ανακαλύπτει ένα ένα, µε αφορµή χαρµόσυνες ή οδυνηρές επετείους, όπως αυτή των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Και µε την ορµή του νεοφώτιστου δεν σταµατά να εκπλήσσεται -και να µας εκπλήσσει- γελοιοποιώντας ακόµη και τις πιο δραµατικές στιγµές του Ελληνισµού.

Στις φετινές επετειακές εκδηλώσεις στη Μεγαλόνησο, ο άνθρωπος, που πριν από δέκα µήνες µιλούσε για «δεύτερο µισό της Κύπρου, η βόρ..., το κρατίδιο τέλος πάντων του δικού τους στην Κύπρο...», δεν προλάβαινε να ανεβάζει αναρτήσεις και να κάνει δηλώσεις... ενηµερώνοντάς µας για την εισβολή, την κατοχή, τους αγνοούµενους, τη... «διασύνδεση του Κυπριακού µε τις ευρωτουρκικές σχέσεις» (που είναι απολύτως συνδεδεµένο τουλάχιστον από το 2005), για την «ενσωµάτωση του Κυπριακού στις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις» (επίσης ενσωµατωµένο από τότε που θυµόµαστε τον εαυτό µας). Μας ενηµέρωσε ότι «οι Κύπριοι αγνοούµενοι είναι και Ευρωπαίοι αγνοούµενοι» και παριστάνει ότι πριν από τη δική του µεσσιανική έλευση δεν είχε γίνει τίποτε για το Κυπριακό!

Η Κύπρος, βέβαια, έγινε πλήρες µέλος της Ε.Ε. τον Μάιο του 2004, µέλος της Ευρωζώνης το 2008, δεν υπάρχει Ευρωπαϊκό Συµβούλιο στο οποίο να µην έχει τεθεί το Κυπριακό, από το 1974 τρέχουν όλοι από διεθνή οργανισµό σε διεθνή οργανισµό και από συνέδριο σε συνέδριο για να θέσουν το θέµα. Πριν από την είσοδο της Κύπρου στην Ε.Ε., η Ελλάδα, όλες οι κυβερνήσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί, όλοι οι υπουργοί, όλοι οι αιρετοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συλλόγων, εκπροσωπούσαν την Κύπρο σε κάθε ευρωπαϊκή ή διεθνή διοργάνωση. Η πιο έντονη ανάµνησή µου από εκείνη την περίοδο είναι οι «βάρδιες» που ορίζαµε µεταξύ µας, ανεξαρτήτως κόµµατος, για να υπάρχει πάντα κάποιος στην αίθουσα µε τα ακουστικά στη θέση τους, µήπως και ειπωθεί κάτι για την Κύπρο ή για την Μακεδονία.

Τι να µας πει τώρα ο Κασσελάκης για την Κύπρο; Το χειρότερο είναι ότι εργαλειοποιεί την εθνική τραγωδία για να... συσφίγξει τις σχέσεις του µε το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, δίνοντας συγχαρητήρια για τη συνάντησή του µε τη γυναίκα-σύµβολο Χαρίτα Μάντολες (την οποία έχουµε τιµήσει όλοι επισκεπτόµενοι τις µαυροφόρες στο οδόφραγµα του «Λήδρα»). Κάλεσε µάλιστα τον Ανδρουλάκη να... θέσει κι αυτός στους ευρωσοσιαλιστές το ζήτηµα των αγνοουµένων! Οταν πριν από πέντε χρόνια, µε πρωτοβουλία του Κύπριου ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, µέλους της ευρωοµάδας των Σοσιαλιστών, είχε παραστεί η ίδια η Χαρίτα Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο, σε εκδήλωση µε τίτλο «Οι αγνοούµενοι της Κύπρου - µια ανοιχτή πληγή». Και είχε πει το περίφηµο «είµαι 27 χρόνων. Τα χρόνια µου σταµάτησαν εκεί στο χωριό µου».

Και όταν σε όλα τα ψηφίσµατα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα Συµπεράσµατα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου σε όλες τις εκθέσεις προόδου για την Τουρκία αναφέρεται σταθερά η ∆ήλωση που περιλαµβάνει τον όρο, σύµφωνα µε τον οποίο «η αναγνώριση όλων των κρατών-µελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης». Ολα τα υπόλοιπα είναι απαράδεκτοι τυχοδιωκτισµοί...


*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»