avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

Οι Ολυµπιακοί Αγώνες έκρυψαν πρόσκαιρα τα προβλήµατα

Άρθρο γνώμης

Η Γαλλία ζει στους ρυθµούς των Ολυµπιακών Αγώνων και η προσπάθεια για αναζήτηση πρωθυπουργού και κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή έχει, όπως ήταν αναµενόµενο, ανασταλεί

ekloges-gallia-kommata-ellada-οκ
Η Γαλλία ζει στους ρυθµούς των Ολυµπιακών Αγώνων και η προσπάθεια για αναζήτηση πρωθυπουργού και κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή έχει, όπως ήταν αναµενόµενο, ανασταλεί. Οπως επίσης είναι φυσικό, µεγαλύτερη έµφαση έχει δοθεί στα θέµατα ασφάλειας και στην αποτροπή ενδεχόµενης τροµοκρατικής επίθεσης ή οποιουδήποτε σαµποτάζ, όπως η δολιοφθορά στο σιδηροδροµικό δίκτυο που σηµειώθηκε λίγες ώρες προ της έναρξης των Αγώνων. Σε όλα αυτά, προστέθηκαν και περιστατικά που συνδέονται µε θέµατα αισθητικής όσον αφορά την τελετή έναρξης, καθώς διεθνής σάλος έχει ξεσπάσει µε την αναπαράσταση του Μυστικού ∆είπνου µε τρόπο που όλοι συµφώνησαν ότι προσβάλλει τον Χριστιανισµό. Τα άλλα προβλήµατα έχουν κρυφτεί κάτω από το χαλί, αλλά θα κάνουν αµέσως την εµφάνισή τους µετά τη λήξη των Ολυµπιακών Αγώνων.

Ωστόσο, οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, που πρώτευσε στις εκλογές, έχει εδώ και έναν µήνα µπει σε κατάσταση εσωτερικής κρίσης, καθώς οι µόλις πριν από λίγο σύµµαχοι αλληλοκαταγγέλλονται. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν κατήγγειλε τους Σοσιαλιστές ότι κατά τις διαβουλεύσεις τους, µε σκοπό την εξεύρεση του προσώπου που θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο, αρνούνται κάθε υποψηφιότητα που θα προερχόταν από τις τάξεις της.

Προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις έχουν ανασταλεί, ενώ στο µεταξύ δεν κατάφεραν να συµφωνήσουν ούτε στην προεδρία της Βουλής, µε αποτέλεσµα να εκλεγεί πρόσωπο προερχόµενο από το κόµµα του Μακρόν. Η µετεκλογική συνεργασία των «µακρονιστών» µε τους Ρεπουµπλικανούς, σχεδόν ανύπαρκτη προεκλογικά, φαίνεται ότι αποδίδει καλύτερα από όσο η προεκλογική «συµµαχία» της Κεντροαριστεράς. Φυσικά, υπάρχει η πρόβλεψη παραµονής τής προ των εκλογών κυβέρνησης ως οιονεί υπηρεσιακής, δεδοµένου ότι το Σύνταγµα δεν επιτρέπει διενέργεια νέων εκλογών πριν από την πάροδο ενός έτους από τις προηγούµενες.

Ωστόσο, τα προβλήµατα είναι πολλά και η ουσιαστική εξουδετέρωση της Βουλής, όπου µε δυσκολία θα βρίσκονται οι αναγκαίες συµµαχίες για µια έστω και ad hoc πλειοψηφία, έχει από καιρό βάλει τη Γαλλία σε αχαρτογράφητα νερά. Το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο, το γνωστό Cour des Comptes, ανέφερε πρόσφατα σε έκθεσή του πως η χώρα είναι «επικίνδυνα εκτεθειµένη» σε περίπτωση νέου µακροοικονοµικού σοκ, καθώς είναι πολύ σηµαντικό για τη δεύτερη µεγαλύτερη οικονοµία της Ευρωζώνης να µειώσει το δηµόσιο έλλειµµά της. Η έλλειψη πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής πλειοψηφίας έχουν προκαλέσει µεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρµογή πραγµατικών διαρθρωτικών µεταρρυθµίσεων, µε αποτέλεσµα το κόστος του δηµόσιου χρέους να επιδεινώνεται από τα συσσωρευόµενα ελλείµµατα των οποίων το βάρος έχει γίνει όλο και πιο ακριβό.

Αυτό οδηγεί σε ένα σπιράλ αρνητικών συνεπειών, καθώς παρεµποδίζονται άλλες δαπάνες και η δυνατότητα για επενδύσεις. Σύµφωνα πάντα µε την ελεγκτική αυτή υπηρεσία, τα δηµόσια χρηµατοδοτικά προγράµµατα της Γαλλίας δεν λαµβάνουν επαρκώς υπόψη δαπάνες που σχετίζονται µε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Τον περασµένο µήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε τον δρόµο για την έναρξη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείµµατος κατά επτά κρατών-µελών, µεταξύ των οποίων και η Γαλλία.

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν και οι κίνδυνοι από µια ενδεχόµενη εφαρµογή του «προγράµµατος» του Λαϊκού Μετώπου που περιλαµβάνει σειρά λαϊκίστικων υποσχέσεων, όπως η κατάργηση του συνταξιοδοτικού νόµου και η αύξηση των αποδοχών των δηµόσιων υπαλλήλων και του κατώτατου µισθού.


*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»