avatar

Στο 90 και 1
Κώστας Γκόντζος, Διονύσης Βερβελές

Ριζοσπαστικοποίηση: Μια σπίθα είναι αρκετή

Άρθρο γνώμης

Οι ταραχές προκλήθηκαν από ένα ψευδές µήνυµα στο διαδίκτυο που µεταδόθηκε µε απίστευτη ταχύτητα

kir-stamer
Τα βίαια επεισόδια με τραυματισμούς, βανδαλισμούς, λεηλασίες που ξέσπασαν στη Βρετανία αποδεικνύουν πόσο εύκολο είναι από μια σπίθα παραπληροφόρησης να ξεσπάσει η πυρκαγιά της καταστροφής. Τα τρομερά επεισόδια με αφορμή τον φόνο τριών μικρών κοριτσιών σε σχολή χορού στο Σάουθπορτ προκλήθηκαν από φήμες, σύμφωνα με τις οποίες ο δράστης ήταν παράτυπος μετανάστης και ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας ότι ο 17χρονος που έχει συλληφθεί γεννήθηκε στη Βρετανία και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προέρχεται από οικογένεια χριστιανών δεν στάθηκε αρκετή για να σταματήσουν οι ταραχές, καθώς δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα: το αντιμεταναστευτικό με επικεφαλής την Ακροδεξιά και οι μετανάστες και οι υποστηρικτές τους που οργάνωσαν αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Ο Εργατικός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, που έχει υποσχεθεί την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και δημιουργία ειδικού σώματος με αντιτρομοκρατικές εξουσίες, μιλά για σκόπιμες ενέργειες της Ακροδεξιάς, που συντονίζονται από «μια ομάδα ατόμων που ασφαλώς κλίνουν προς τη βία» και ότι δεν πρόκειται για μια θεμιτή διαμαρτυρία. Όπως ξεκαθάρισε, στηρίζει την Αστυνομία ώστε να κάνει όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να κρατήσει ασφαλείς τους δρόμους. Από την πλευρά της, η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, δήλωσε ότι όσοι εμπλέκονται σε εγκληματικές ταραχές θα αντιμετωπίσουν «τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις».

Πρόκειται για τις βιαιότερες ταραχές στη χώρα εδώ και 13 χρόνια. Προκλήθηκαν μάλιστα από ένα ψευδές μήνυμα στο διαδίκτυο που μεταδόθηκε με απίστευτη ταχύτητα και διαφημίστηκαν από προσωπικότητες της Ακροδεξιάς, όπως ο ιδρυτής και πρώην αρχηγός της English Defence League, Τόμι Ρόμπινσον. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση της αντιρατσιστικής οργάνωσης Hope Not Hate («Ελπίδα, όχι Μίσος»), έγιναν περισσότερα από 30 καλέσματα για διαδηλώσεις μόνο μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Στον χορό του μίσους μπήκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και ο ακροδεξιός νεοεκλεγείς βουλευτής Νάιτζελ Φάρατζ.

Τα δραματικά γεγονότα στη Βρετανία αποδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι χώρες που φιλοξενούν μετανάστες να λαμβάνουν τα μέτρα τους εγκαίρως και αποτελεσματικά.



*Η κυρία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και δημοσιογράφος

*Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή»