Η εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών μέσω και Λευκορωσίας γίνεται όλο και πιο απειλητική αλλά και απροκάλυπτη.

Ο σημαντικότερος σύμμαχος του Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έφθασε στο σημείο να δηλώσει δημόσια ότι δεν πρόκειται να εμποδίζει τους μετανάστες που φθάνουν στη χώρα του με προορισμό χώρες της ΕΕ. Και βέβαια, στη χώρα του οι μετανάστες φθάνουν από τα σύνορα με τη Ρωσία, γεγονός που αποτελεί την απόδειξη ότι Πούτιν και Λουκασένκο συνεργάζονται προκειμένου να πιέσουν -για την ακρίβεια να εκβιάσουν και να εκδικηθούν- την Ευρώπη για τη βοήθεια που προσφέρει στην Ουκρανία. Η δήλωση του Λουκασένκο στη ρωσική (πού αλλού;) τηλεόραση υπήρξε χαρακτηριστική. «Μου βάζετε τη θηλιά στον λαιμό με τη μορφή κυρώσεων και μετά απαιτείτε να προστατεύσω την ΕΕ από τις ροές μεταναστών; Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», υπογραμμίζει ο Λουκασένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση.

Οι Ευρωπαίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πως Πούτιν και Λουκασένκο επιδίδονται στην προώθηση μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος (με πρώτο θύμα την Πολωνία) ήδη από το 2021, προσφέροντας βίζες και μεταφορικά μέσα. Ήταν αυτό ένα είδος προάγγελου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας «προκαταρκτικής» διαδικασίας προετοιμασίας του πολέμου που θα ξεσπούσε τον Μάρτιο του 2022. Η Πολωνία υποστηρίζει πως Πούτιν και Λουκασένκο θέλουν να αποδείξουν ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν ελέγχονται «ώστε να προκαλέσουν πολιτικές συνέπειες: να ενισχύσουν την Ακροδεξιά, η οποία υπόσχεται να ανατρέψει την ΕΕ εκ των έσω», όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

Η χώρα προστατεύει τα σύνορά της με έναν φράχτη ύψους 5,5 μέτρων και ηλεκτρονικά συστήματα επιτήρησης, με σκοπό την προστασία της από την υβριδική αυτή απειλή. Ωστόσο δεν λείπουν οι απόπειρες και οι παράνομες είσοδοι στη χώρα, που είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη από τη φιλοξενία των προσφύγων από την Ουκρανία.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή