Η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να αναλύει τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία µεγάλης έρευνας, που σκοπό είχε να αναδείξει τα βασικά αίτια της ψήφου των Ευρωπαίων πολιτών. Ο λόγος είναι η µεγάλη άνοδος που εµφάνισαν τα ακροδεξιά κόµµατα. Ωστόσο, η µεγάλη έκπληξη βρίσκεται στο γεγονός ότι η µετανάστευση δεν αποτέλεσε το κύριο θέµα - εξαιρουµένης της Γερµανίας.

Στην έρευνα του Ευρωβαρόµετρου, που δηµοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έλαβαν µέρος 26.000 πολίτες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, µεταξύ των οποίων 1.500 από τη Γερµανία. ∆ιαπιστώθηκε πως η µετανάστευση δεν υπήρξε το βασικό κριτήριο µπροστά στην ευρωκάλπη. Το 42% των πολιτών απάντησαν πως ο σηµαντικότερος λόγος που καθοδήγησε την ψήφο τους ήταν η άνοδος των τιµών και του κόστους ζωής. Στη δεύτερη θέση, µε 41%, βρέθηκε η οικονοµική κατάσταση. Αντίθετα, στη Γερµανία το Μεταναστευτικό βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας, µε το 44% των Γερµανών πολιτών να δηλώνουν πως αυτό ήταν το δικό τους κριτήριο κατά την επιλογή κόµµατος, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ενότητα ∆ηµοκρατία και κράτος ∆ικαίου, προφανώς λόγω της πόλωσης που επικρατεί στη χώρα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι στη Γερµανία το Μεταναστευτικό βρέθηκε ψηλά και η Ακροδεξιά που χρησιµοποιεί την αντιµεταναστευτική ρητορική καλπάζει στο ανατολικό τµήµα της χώρας, παρά το γεγονός ότι εκεί δεν υπάρχουν µετανάστες.

Στην Ελλάδα η αύξηση του κόστους ζωής βρέθηκε στο 70% και ακολουθούν: οικονοµική κατάσταση (69%), διεθνής κατάσταση (37%), ∆ηµοκρατία και κράτος ∆ικαίου (30%), κλιµατική αλλαγή (14%), µετανάστευση (20%) και άµυνα και ασφάλεια στην Ε.Ε. (24%), Υγεία (40%), εγκληµατικότητα (19%), εκπαίδευση (12%), ανεργία (20%), στέγαση (4%), ισότητα των φύλων (2%), ψηφιοποίηση (5%). Στη Γερµανία, το ζήτηµα της µετανάστευσης συγκέντρωσε τις ψήφους του 44% των πολιτών και η ενότητα ∆ηµοκρατία και κράτος ∆ικαίου το 41%, ενώ και στην Αυστρία το Μεταναστευτικό βρέθηκε ψηλά µε 37%. Στη Γαλλία βρέθηκε στο 27%. Ειδικά όσον αφορά τη µετανάστευση, υψηλά ποσοστά εµφανίστηκαν στην Ιρλανδία (39%) -αξιοπρόσεκτο είναι ότι η στέγαση βρέθηκε στο 44%-, στην Ολλανδία (39%), αλλά και στην Κύπρο (45%). Αξίζει να σηµειωθεί ότι η Υγεία βρέθηκε στο 51% των απαντήσεων στην Πορτογαλία, µε την ανεργία στο 23% και τη στέγαση στο 24%. Η στέγαση βρέθηκε ψηλά (24%) και στο Λουξεµβούργο.

Αξιοσηµείωτο είναι επίσης ότι σε πολλές χώρες οι πολίτες εµφανίστηκαν να ανησυχούν για τη ∆ηµοκρατία και το κράτος ∆ικαίου πολύ περισσότερο από την Ελλάδα: Αυστρία (31%), Γερµανία (41%), ∆ανία (38%), Ισπανία (31%), Φινλανδία (46%), Ουγγαρία (32%), Λουξεµβούργο (35%), Μάλτα (32%), Ολλανδία (46%), Σουηδία (57%), Σλοβακία (32%),

Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι η αύξηση του κόστους ζωής καταλαµβάνει την πρώτη θέση στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην ψήφο των πολιτών. Στην Ελλάδα, όµως, το ποσοστό είναι υψηλότερο, διότι οι µισθοί είναι χαµηλότεροι σε σχέση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με λίγα λόγια, η άνοδος των τιµών έχει πλήξει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά οι πολίτες τα καταφέρνουν καλύτερα χάρη στους υψηλότερους µισθούς τους. Και αυτό αποδεικνύει την ορθότητα της κυβερνητικής δέσµευσης για αύξηση µισθών και εισοδηµάτων ως αντιστάθµισµα της διεθνούς κρίσης.

*Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής 13.10.24