ispania-diadiloseis-enikio

Πρότυπο του... ΠΑΣΟΚ όσα συµβαίνουν στην Ισπανία

Άρθρο γνώμης

Φωνάζοντας συνθήµατα υπέρ της µείωσης ενοικίων κατά 50%, οι πολίτες ζητούν την υπογραφή συµβολαίων για επ’ αόριστον µίσθωση, καθώς και την απαγόρευση των κερδοσκοπικών πωλήσεων κατοικιών, απειλώντας µάλιστα να προχωρήσουν σε στάση πληρωµών ενοικίων

Χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως νέοι, διαδηλώνουν εδώ και µήνες σε µεγάλες ισπανικές πόλεις, από τη Μαδρίτη έως τη Βαρκελώνη, απαιτώντας να µειωθούν τα ενοίκια και καταγγέλλοντας το αδιέξοδο στην εξεύρεση στέγης, ακόµη και µετά τον τελευταίο νόµο της σοσιαλαριστερής κυβέρνησης Σάντσεθ. Σύµφωνα µε τον νόµο που ψηφίστηκε στις αρχές του 2023, θα αυξηθούν οι κατασκευές κοινωνικών κατοικιών και θα επιβάλλονται κυρώσεις στους ιδιοκτήτες που αφήνουν κενά τα διαµερίσµατά τους.

Στην πράξη, τίποτε από αυτά δεν µπορεί να λύσει το πρόβληµα. Φωνάζοντας συνθήµατα υπέρ της µείωσης ενοικίων κατά 50%, οι πολίτες ζητούν την υπογραφή συµβολαίων για επ’ αόριστον µίσθωση, καθώς και την απαγόρευση των κερδοσκοπικών πωλήσεων κατοικιών, απειλώντας µάλιστα να προχωρήσουν σε στάση πληρωµών ενοικίων.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία των Ισπανών κτηµατοµεσιτών, η τιµή των ενοικίων ανά τετραγωνικό µέτρο αυξήθηκε κατά 82% την τελευταία δεκαετία, ενώ ο µέσος µισθός αυξήθηκε µόνο κατά 17%, όπως επισήµως προκύπτει από τα στοιχεία του ισπανικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής. Από αυτά τα επίσηµα στοιχεία προκύπτει ότι το εισόδηµα των ατόµων κάτω των 35 ετών αυξάνεται µε ρυθµό πληθωρισµού, αλλά τα σπίτια και τα ενοίκια αυξάνονται µε ιλιγγιώδεις ρυθµούς.

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις και απεργίες οργανώνονται και από εκπαιδευτικούς, που ζητούν µείωση των ωρών διδασκαλίας, µε τα συνδικάτα να διακηρύσσουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, αν χρειαστεί, µέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Σε κινητοποιήσεις βρέθηκαν και οι δηµόσιοι υπάλληλοι, λόγω αδυναµίας της κυβέρνησης να έλθει σε συµφωνία µε τις 3 ασφαλιστικές εταιρείες (Asisa, Adeslas και DKV) που τους παρέχουν υγειονοµική περίθαλψη. Η κυβέρνηση έχει προτείνει αύξηση του ασφαλίστρου κατά 14% για τα επόµενα 2 χρόνια, ενώ οι ασφαλιστές ζητούν αύξηση 40%, υποστηρίζοντας ότι χάνουν 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τι διαπιστώνουµε από όλα αυτά; Προφανώς ότι πρόβληµα στέγης -και µάλιστα πολύ σοβαρό- υπάρχει και στην Ισπανία, η οποία παρουσιάζεται ως πρότυπο από την ελληνική Σοσιαλαριστερά. Και ότι στην Ισπανία της κυβέρνησης µειοψηφίας Σοσιαλιστών και Αριστεράς οι εκπαιδευτικοί έχουν προβλήµατα όσον αφορά τις ώρες εργασίας, διαµαρτυρόµενοι για υπερεργασία. Αλλά και ότι -αυτό προκαλεί και τη µεγαλύτερη έκπληξη- στη σοσιαλαριστερή Ισπανία η υγειονοµική περίθαλψη των δηµόσιων υπαλλήλων δεν είναι αυτονόητη και δεν παρέχεται αυτόµατα από το δηµόσιο σύστηµα Υγείας µέσω των εισφορών τους και των εισφορών του κράτους.

Αντίθετα, το κράτος πληρώνει εισφορές σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, που µε τη σειρά τους παρέχουν την υγειονοµική περίθαλψη σε δηµόσιους υπαλλήλους. Αν κράτος και εταιρείες δεν συµφωνήσουν για το ύψος του ασφαλίστρου, τότε ανά πάσα στιγµή κινδυνεύουν οι Ισπανοί δηµόσιοι υπάλληλοι να βρεθούν στον αέρα και εκτός υγειονοµικής περίθαλψης! Κάτι εντελώς αδιανόητο για την Ελλάδα, την οποία µε κάθε ευκαιρία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν και καταγγέλλουν.

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, που δεν σταµατά να επαναλαµβάνει ότι... η κυβέρνηση διέλυσε το σύστηµα Υγείας. Κατά τα λοιπά, δεν σταµατούν όλοι µαζί να κάνουν συγκρίσεις µε άλλες χώρες, χωρίς καν να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει εκεί και µε µοναδικό σκοπό να παραπληροφορούν τον κόσµο, δυσφηµώντας συγχρόνως την πατρίδα µας. Και όταν τους τα λες, σε χλευάζουν, ότι τάχα δεν ξέρει ς τι σου γίνεται...


Βουλευτής Β3 Νότιου Τοµέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δηµοσιογράφος

*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή