Οι πολύμηνες συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές φαίνεται ότι ολοκληρώθηκαν και όλα δείχνουν πως οδεύουμε προς το κλείσιμο  της συμφωνίας που ουσιαστικά αποτελεί το τέταρτο κατά σειρά Μνημόνιο από το 2010 μέχρι τώρα.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας μένει να γίνουν γνωστές τις επόμενες ημέρες. Βέβαιο είναι όμως πως οι συνταξιούχοι στις αρχές του 2019 θα δουν μία ακόμα μείωση στις ήδη «τσεκουρεμένες» από τα προηγούμενα Μνημόνια συντάξεις τους ενώ το 2020 τόσο οι συνταξιούχοι όσο και όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα υποστούν νέα σημαντική «αφαίμαξη» από την μείωση του αφορολόγητου. Μάλιστα , αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί και εντός του 2019, ταυτόχρονα με τις συντάξεις, εφόσον δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.
Το-εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου-κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας αλλά και η επικείμενη ψήφιση αυτών των μέτρων , τα οποία θα συνοδεύονται από αντίμετρα που όμως δεν θα αφορούν όλους όσοι θα πληγούν από τη νέα περικοπή συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου, έχουν δύο συνέπειες.


Πρώτον, δείχνουν να απομακρύνουν την πιθανότητα πρόωρων εκλογών μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες κι αυτό δίνει σημαντικές «ανάσες» στο Μαξίμου. Δεύτερον όμως όμως καθιστούν μάλλον απαγορευτική την υλοποίηση του σχεδίου του Μαξίμου για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 (εθνικές-ευρωεκλογές- δημοτικές). Κι αυτό γιατί θα είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο για τον κ. Τσίπρα να οδηγηθεί σε μια εκλογική αναμέτρηση έχοντας μόλις περικόψει συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με αντιστάθμισμα κάποια «αντίμετρα» που σε καμία περίπτωση δεν θα αφορούν ούτε όλους τους συνταξιούχους ούτε θα καλύπτουν πλήρως τις νέες εισοδηματικές τους απώλειες.


Είναι προφανές ότι ο εκλογικός ορίζοντας του Μαξίμου δεν μπορεί παρά να είναι κάπου μέσα στο 2018 και η λογική λέει όχι προς το τέλος του, πολύ κοντά δηλαδή στο επερχόμενο τσεκούρωμα των συντάξεων.
Το πότε ακριβώς μέσα στο 2018 θα επιλέξει ο κ. Τσίπρας να φτάσει στις κάλπες είναι κάτι που λογικά θα απασχολήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο το επόμενο διάστημα. Χωρίς φυσικά να μπορεί να αποκλείσει κάποιος έναν εκλογικό αιφνιδιασμό αρκετά νωρίτερα είτε για να συγκρατήσει τα ποσοστά του όσο ψηλότερα γίνεται είτε για να πιάσει στον ύπνο τους αντιπάλους του, είτε και τα δύο αυτά μαζί.