Το μεσημέρι της Δευτέρας κι ενώ ξεκινούσε η συζήτηση του νέου Μνημονίου στη Βουλή, από το Μέγαρο Μαξίμου έγινε μια «οργισμένη» διαρροή από «κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα». Ο ανώνυμος «παράγοντας» κατήγγειλε πως «όσα γράφονται για μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι ... “δράκοι” και αποτελούν διαστρέβλωση των όσων πραγματικά περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο». Αποδίδοντας την «διαστρέβλωση» στην αντιπολίτευση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα από την επιτροπή της Βουλής που επεξεργάστηκε το πολυνομοσχέδιο πέρασαν οι εκπρόσωποι μιας σειράς κοινωνικών ομάδων και επαγγελματικών οργανώσεων. Τι είπαν κάποιο απ΄ όσους πήραν τον λόγο:
Στ. Κουτσιουμπέλης (ΑΔΕΔΥ): «Ξεπουλάτε τα πάντα, αν και στο παρελθόν εσείς φωνάζατε "πουλάτε νερό, πουλάτε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας να φύγετε τσογλάνια".
Βασ. Αλεξανδρής (Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών): «Είναι απεχθής η ρύθμιση επιβολής εισφορών σε έξοδα ή σε ανύπαρκτα εισοδήματα. Διαφημίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου ως η σωτηρία του ασφαλιστικού και εντός 4 μηνών διαπιστώσατε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ρίξατε την ευθύνη των νέων μέτρων στους δανειστές.»
Γ. Στασινός (πρόεδρος ΤΕΕ): «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν τα μέτρα «δεν έχουν φιλότιμο, καθώς αναγκάζουν έναν ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό με φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ να πληρώσει 11.900 σε φόρους και εισφορές και να του μείνουν 114 ευρώ τον μήνα.»
Γρ. Γερακαράκος (Πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων): ««Ντρέπεστε; Κοροϊδέψατε, εξαπατήσατε. Νομοθετείτε ένα έκτρωμα και εξευτελίζετε ένα θεσμό και όσους τον υπηρετούν. Ακούτε κανέναν; Έχετε εσείς καμία σχέση με την Αριστερά και τη διαλεκτική;»
Γ. Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ): Κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι διαλύει το συνδικαλιστικό κίνημα, απελευθερώνει τις ομαδικές απολύσεις και διευκολύνει τον χαρακτηρισμό των απεργιών ως παράνομων.
Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ): ««Τρία ζήτησαν οι δανειστές και εσείς τα δώσατε όλα. Δεν υπογράψατε το κείμενο που σας έδωσαν οι θεσμοί, αλλά το κείμενο που σας έδωσε η τρόικα εσωτερικού.»
Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ) : ««ολοκληρώνετε έναν κύκλο βίαιων παρεμβάσεων. Μετά από 7 χρόνια σκληρών πολιτικών λιτότητας, οδεύουμε σε ένα ακόμα κύκλο βίαιων επιβαρύνσεων. Τα νέα μέτρα θα πλήξουν τη ραχοκοκαλιά της παραγωγικής βάσης, προς όφελος μεγάλων επιχειρήσεων, εγχώριων και ξένων».
Όποιος παρακολούθησε την πολύωρη συνεδρίαση διαπίστωσε πως οι εκπρόσωποι όλων των επαγγελματικών οργανώσεων και των κοινωνικών φορέων ήταν οργισμένοι και απελπισμένοι. Προφανώς γιατί το νέο Μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται να τους εξοντώσει. Γιατί η φορολογική και ασφαλιστική επιδρομή θα ισοπεδώσει ότι έχει απομείνει όρθιο. Και γιατί τα μέτρα δισεκατομμυρίων δεν «ισοφαρίζονται» από κανένα αντίμετρο.
Οι πραγματικοί δράκοι που θα «καταβροχθίσουν» επαγγελματίες, εμπόρους, ένστολους, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους περιλαμβάνονται στις 940 σελίδες του νομοσχεδίου που ψηφίζουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Τους άλλους που επικαλούνται οι «ανώνυμοι κυβερνητικοί παράγοντες» ας τους ψάξουν στα παραμύθια, στα οποία άλλωστε έχουν αποκτήσει εξειδίκευση…