Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αριθμός υποψηφίων για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ και με τη συμμετοχή άλλων κομμάτων αλλά και μεμονωμένων προσώπων , υπονομεύει το νέο που θα δημιουργηθεί. Λένε ότι ευτελίζεται η διαδικασία με την συμμετοχή υποψηφίων που-θεωρητικά- δεν έχουν πιθανότητες εκλογής.

Αυτή ενδεχομένως να είναι η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει όμως και η άλλη που εκ των πραγμάτων δείχνει πολύ πιο σημαντική: Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η αυθεντική Κεντροαριστερά-και όχι η «ντεμεκ», αυτή δηλαδή που παριστάνει ο ΣΥΡΙΖΑ- βρίσκεται συγκεντρωμένη σε μία κοινή προσπάθεια για το μέλλον της. Όλα τα πρόσωπα που για τον ένα η για τον άλλο λόγο τράβηξαν στο παρελθόν διαφορετικούς δρόμους ενώνονται ξανά με στόχο να μεγαλώσουν έναν πολιτικό χώρο που «λεηλάτησε» ο Αλέξης Τσίπρας όχι τόσο σε επίπεδο στελεχών αλλά κυρίως στην λαϊκή του βάση.

Ελάχιστοι(ες) απουσιάζουν ως τώρα από την προσπάθεια και αυτή και πιθανόν μέχρι την τελική ευθεία να αποφασίσουν κι εκείνοι (ες) πως ήρθε η ώρα της επανένωσης του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Το στοίχημα τους είναι να πείσουν έναν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πολιτών να ανταποκριθεί στην διαδικασία της εκλογής που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου. Αν το στοίχημα αυτό κερδηθεί θα είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική νίκη της αυθεντικής Κεντροαριστεράς μετά από αρκετό καιρό. Ταυτόχρονα, η μεγάλη συμμετοχή διασφαλίζει και την ενότητα της επόμενης ημέρας. Γιατί ποιος θα τολμήσει να αποσπαστεί από τον κορμό του νέου πολιτικού φορέα και να ακολουθήσει αυτόνομο δρόμο αν πρέπει να απολογηθεί γι αυτό σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που θα συμμετέχουν στην εσωκομματική αναμέτρηση; Κανείς δεν θα διανοηθεί να αμφισβητήσει την ηγεσία που θα προκύψει ούτε θα αποπειραθεί να φτιάξει νέα κομματίδια που θα είναι εκ των προτέρων καταδικασμένα σε πολιτική ανυπαρξία.

Όλα αυτά τα συνεκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και γι αυτό έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις εναντίον της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και όσων αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο γι αυτούς με την επιστροφή των ψηφοφόρων που «μετανάστευσαν» το 2012 υποκύπτοντας στην δημαγωγία και τον λαϊκισμό του Αλέξη Τσίπρα.

Η μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων μπορεί να βοηθήσει στην αθρόα συμμετοχή πολιτών και αυτή σε μια πιο συσπειρωμένη και δυνατή Κεντροαριστερά. Αυτό σε συνδυασμό με την μεγάλη δημοσκοπικη διαφορά που έχει παγιώσει καιρό τώρα η Νεα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Κάτι που στην κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου φοβούνται όπως ο διάβολος το λιβάνι…